TIPO2

Pričujoči tipografski katalog Tipo2 je nadaljevanje projekta zastavljenega v študijskem letu 2008/09. Študentje dodiplomskih programov Grafičnih in interaktivnih komunikacij ter Grafične in medijske tehnike v njem predstavljajo tipografske stvaritve − črkovne vrste − začete pri predmetih Tipografija v različnih medijih in Tipografsko načrtovanje ter dokončane pri predmetu Načrtovanje pisav.

Vodilo projektne naloge za oblikovanje črkovne vrste je bilo, da mora biti le-ta čitljiva, torej uporabna vsaj za stavljenje krajšega strnjenega besedila. V tiskanem katalogu predstavljene črkovne vrste so rezultat dela dveh semestrov. V tem času so študentje poleg vzorčnika preizkušali učinkovitost svojih črkovnih vrst z uporabo na plakatu za mendarodni kulturni dogodek, nato pa so jih prenesli še v gibajoči, interaktivni medij.

Oblikovanje uspešne črkovne družine je dolgotrajen proces, v katerem se je treba nemalokrat vrniti nazaj na njegov začetek in morda ponovno premisliti iztočnice, sprejeti drugačne odločitve. Koliko preverjanj, kako uspešni so bili premisleki in kako kakovostne so bile − poleg individualnih oblikovalskih vzgibov − načrtovalske odločitve, vse to skušamo bralcem in zavzetim opazovalcem tipografije odstreti skozi tokratno zbirko črkovnih vrst.

Ljubljana, september 2010

SPREMNO BESEDO so napisali doc. dr. Klementina Možina,  doc. Boštjan Botas Kenda ter doc. Domen Fras in je vzeta iz natisnjene publikacije.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.