TIPO4

TIPO4 je četrta zbirka študentskih črkovnih vrst, ki so nastale na dodiplomskih študijskih programih Grafične in interaktivne komunikacije ter Grafična in medijska tehnika in podiplomskem programu Grafične in interaktivne komunikacije. V knjižici je izbor določenih tipografskih rešitev, ki so nastale v zadnjih treh študijskih letih, od 2011/2012 do 2013/2014, pri predmetih Tipografija v različnih medijih, Tipografsko načrtovanje, Načrtovanje pisav in Ustvarjalna tipografija.

V tej knjižici so predstavljene rešitve petih projektov.

  • V študijskih letih 2011/2012 in 2012/2013 so študenti pri Načrtovanju pisav razvijali črkovne vrste za daljša besedila, označevanje in usmerjanje ter akcidenčne napise.
  • V letu 2012/2013 so pri predmetih Tipografija v različnih medijih ter Tipografsko načrtovanje študenti delali na projektu TipoSrajca, ki jih je združeval s študenti modnega oblikovanja. Črkovne vrste študentov grafike so bile implementirane v tridimenzionalne oblikovalske kreacije srajc.
  • V istem letu so študenti pri Ustvarjalni tipografiji razvijali črkovne vrste za učne potrebe osnovnih šol, s posebnim poudarkom na zamenjavi comic sans pisave.
  • V zadnjem študijskem letu 2013/2014 so študenti pri predmetih Tipografija v različnih medijih ter Tipografsko načrtovanje razvijali črkovne vrste, ki temeljijo na likih junakov slovenskega leposlovja in proze. Pri Ustvarjalni tipografiji so imeli študenti zahtevno nalogo − izdelavo tipografskega logotipa in spremljajoče akcidenčne črkovne vrste ob 10. obletnici delovanja Goethe-Instituta v Sloveniji.

Bralcem podarjamo na ogled tipografske rešitve, ki so bile izdelane z mladostno ustvarjalnostjo, a tudi z veliko odgovornostjo do posamezne naloge.

Ljubljana, junij 2014

 

SPREMNO BESEDO je napisala izr. prof. dr. Klementine Možina in je vzeta iz natisnjene publikacije.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.