Filmska umetnost

Filmska umetnost: režija mizanscene / filmski set

Za študente smo organizirali predavanje o filmski umetnosti, ki ga je izvedel dr. Uroš Zavodnik (režiser in scenarist). Na predavanju je bila predstavljena filmska umetnost z zgodovinskim ozadjem in na primeru njegovega kratkega igranega filma Tolažnik. V nadaljevanju si preberite razmišljanje gosta:

V zatemnjeni kinodvorani nas filmska slika očara s svojo magično subverzivno močjo, da se prepustimo insceniranemu narativnemu dogajanje in njenim likom, ki jih izrisuje svetloba na filmskem platnu. Vendarle, četudi kreirana realnost v nekem času in prostoru, lahko iz daljne prihodnosti ali preteklosti, izgleda še tako realistično, vse je do natankosti premišljeno skozi režijo mizanscene, ki se udejani na filmskem setu, s pomočjo številčne avtorske ekipe, ki verjame v avtorjevo idejo-vizijo (režiserja-scenarista) in ki kasneje, v postprodukciji, dobi svojo končno podobo tako v sliki kot v zvoku. (Uroš Zavodnik)

 

NTF-OTGO-KIGT | Ljubljana | Slovenija | december 2017

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.