Delokrogi barvnega upravljanja

Naloge:

 1. V programu Adobe Indesign izdelajte letak, velikosti 250 × 150 mm. Tema letaka je poljubna, lahko pa uporabite pripravljene predloge in besedilo, ki so na voljo v Google Drive. Za tisk letaka bo uporabljena ofsetna tehnika tiska, pri čemer bo 10.000 letakov natisnjenih na premazan papir, 10.000 letakov pa na nepremazan papir, v skladu s standardom ISO 12647-2.
  Pri tisku bodo uporabljene 4 procesne barve in ena dodatna (spot) barva, nekatere površine pa naj bodo lakirne za dosego vizualnega efekta – parcialno lakiranje.
  Tiskar zahteva, da so vse barve v PDF dokumentu definirane v barvnem prostoru izhodne naprave, hkrati pa vas je obvestil, da uporablja nekoliko starejši RIP (uporabljen bo CPSI, PostScript tolmač). Glede na izražene zahteve oz. znane pogoje, izberite ustrezne nastavitve pri izvažanju in izdelan letak izvozite v formatu PDF v skladu z ustreznim delom standarda ISO 15930 (PDF/X).
 2. Na isto tematiko izdelajte plakat, velikosti B1, ki bo natisnjen z velikoformatnim kapljičnim tiskalnikom za katerega nimate ICC profila. Iz tiskarne so vam sporočili, da uporabljajo najnovejšo programsko opremo oz. RIP in imajo vzpostavljeno barvno upravljanje – izdelan barvni profil za uporabljen tiskovni material, pri pretvarjanju v izhodni barvni prostor pa so upoštevani pripeti barvni profili.
  Glede na znane pogoje, izvozite PDF dokument z ustreznimi nastavitvami oz. v skladu z izbranim delom standarda.Pri izvažanju dodajte tudi oznake za porezavo.V primeru, da elementi segajo do roba (v “živ rob”) dodajte tudi dodatek za porezavo (min. 3 mm).
 3. Obe datoteki preverite s pomočjo programa Adobe Acrobat Pro in orodja Preflight in Output Preview ( Tools —> Print Production). Preveite ali je PDF datoteka narejena v skladu z izbranim delom standarda ISO 15930 (PDF/X). Pri tem bodite pozorni na slednje:
  • kateri izhodni barvni prostor je uporabljen,
  • ali so vključene pisave,
  • ali so slike v pravilnem barvnem prostoru,
  • ali je dokument sestavljen iz plasteh (angl. layers) in prosojnih elementov.

Vse tri PDF datoteke pošljite po elektronski pošti do naslednjega tedna. Datoteke naj bodo poimenovane:
[ime]_[priimek]_PDFX1_premazan
[ime]_[priimek]_PDFX1_nepremazan
[ime]_[priimek]_PDFX4

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.