Objavljena raziskava s področja tekstilstva prejemnice Fakultetne Prešernove nagrade 2020 v ugledni reviji CELLULOSE

Prejemnica Fakultetne Prešernove nagrade za raziskovalno delo s področja tekstilstva Nina Čuk je v soavtorstvu z mentorico s Katedre za tekstilno in oblačilno inženirstvo doc. dr. Marijo Gorjanc in somentorjem s Kemijskega inštituta dr. Martinom Šala objavila izvirni znanstveni članek v reviji Cellulose (A”, IF = 4,210) z naslovom: Development of antibacterial and UV protective cotton fabrics using plant food waste and alien invasive plant extracts as reducing agents for the in-situ synthesis of silver nanoparticles.
Rezultati raziskave prikazujejo, da je odpadni rastlinski material, npr. neužitni stranski proizvodi pri predelavi živil in invazivne tujerodne rastline, odličen vir fitokemikalij za sintezo nanodelcev srebra direktno na tekstilu, kar omogoča cenejšo in trajnostno proizvodnjo lahkih, toplotno izolativnih celuloznih tekstilij, ki tudi ščitijo pred bakterijami in UV sevanjem.
Vir slike.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.