Študentka Nina Čuk je dobitnica fakultetne Prešernove nagrade 2020

Študentka Nina Čuk je prejela fakultetno Prešernovo nagrado za izdelavo naloge z naslovom: In situ fitosinteza nanodelcev srebra za doseganje večzaščitnih lastnosti tekstilij, pod vodstvom mentorice doc. dr. Marije Gorjanc in somentorja znan. sod. dr. Martina Šale.

Nina Čuk, v študijskem letu 2019/20 vpisana v 1. letnik magistrskega študijskega programa Grafične in interaktivne komunikacije, je raziskavo opravila na študijskem programu Tekstilno in oblačilno inženirstvo, v sklopu Evropskega projekta APPLAUSE UIA02-228 ter raziskovalnega programa Tekstilije in ekologija P2-0213. Rezultate je predstavila na dveh znanstvenih simpozijih in v izvirnem znanstvenem članku.

Kratek opis naloge: Razvit je bil okolju prijazni postopek direktne sinteze nanodelcev srebra (AgND) na bombažni tkanini z namenom zmanjšanja onesnaževanja okolja in izdelave tekstilij, ki nudijo uporabniku zaščito pred UV sevanjem in patogenimi bakterijami. Namesto običajnih kemijskih reducentov, se je za sintezo uporabilo vodne ekstrakte odpadnih rastlin, kot so rastlinski živilski odpadki in invazivne tujerodne rastline. Tako obdelane tkanine so izkazale odlično protibakterijsko zaščito na E. coli in S. aureus ter odlično zaščito proti UV sevanju, tudi po večkratnem pranju.

Povezava do publikacije.

Čestitamo!

 

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.