S kolesom po ljubljanskih izdelovalnicah

V sodelovanju z Ljubljansko kolesarsko mrežo

V soboto, 22. oktobra, se bomo ob 11.00 izpred RogLaba odpravili na kolesarsko turo po javnih izdelovalnicah v Ljubljani. Osem delavnic povezujeta usmerjenost v ustvarjalno rabo novih tehnologij in meddisciplinarno sodelovanje, uporabnikom pa ponujajo sodobno izdelovalno infrastrukturo in podporne programe.

Ideja digitalnega izdelovalništva v majhnih delavnicah se je razvila v Centru za bite in atome na Tehnološkem inštitutu v Massachusettsu, z namenom, da preučijo, kako se vsebina informacije izraža v njeni fizični reprezentaciji in ali dostop do naprednih tehnologij lahko spodbuja t. i. »grassroots« ustvarjalnost in produktivnost v skupnosti. Do nje je prišlo vzporedno s procesom deindustrializacije ter z napredkom digitalnih komunikacij in digitalnih proizvodnih tehnologij, ki so sčasoma postajale vse cenejše in dostopnejše. Dostopnost in neposredna distribucija 3D-modelov fizičnih objektov prek spleta sta prispevali k razvoju skupnosti v duhu »naredi sam« (do it yourself) in »naredi z drugimi« (do it with others). Danes po svetu deluje več tisoč tovrstnih delavnic. Uporaba enakih tehnologij, orodij in procesov jim omogoča povezovanje v globalno mrežo, v neke vrste razpršeni laboratorij za ustvarjanje, raziskovanje in inoviranje. Do sedaj so t. i. fab labi, maker labi oz. izdelovalne delavnice dokazali, da imajo lahko veliko vlogo pri demokratizaciji produkcijskih sredstev ter spodbujanju individualne ustvarjalnosti in malega podjetništva, katerega cilj so manjše serije izdelkov. Napredna mesta v ZDA in Evropi počasi vključujejo gibanje izdelovalcev v dolgoročnejše mestne strategije s ciljem spodbujanja lokalne ustvarjalnosti in posredno kreativne ekonomije. Tudi v Sloveniji se pojavlja vse več digitalnih izdelovalnih delavnic. Kaj nam ponujajo ljubljanske, bomo spoznali na sobotni kolesarski turi.

 

Prijave: Število obiskovalcev je omejeno, zato se čim prej prijavite na delavnica@roglab.si.

Trajanje: Približno 3 ure in pol, v vsaki delavnici se bomo ustavili za 15 minut.

Zemljevid: http://www.geopedia.si/#T5318_x461428.5_y100389_s18_b2

 

RogLab je produkcijski in izobraževalni prostor, ki je bil ustanovljen leta 2012. Domuje v kontejnerskem objektu v skupni površini 30 m², namenjen pa je dejavnostim s področij arhitekture, oblikovanja in sodobne umetnosti ter meddisciplinarnemu povezovanju. Delavnica, opremljena z laserskim rezalnikom, 3D-tiskalnikom, CNC-rezkarjem, stiskalnico za tekstil, rezalnikom folij ter šivalnim in digitalnim vezilnim strojem, skupaj s podpornimi storitvami ponuja spodbudno okolje za razvoj idej in hitro izdelavo prototipov. RogLab spodbuja projekte, ki iščejo kreativne odgovore na izzive urbanega okolja s poudarkom na družbeni in okoljski odgovornosti. Deluje pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane in je zasnovan kot pilotni projekt za bodoči Center Rog.

Lokacija: Petkovškovo nabrežje 67, Ljubljana

Delovni čas: pon, sre, čet, pet 12.00–20.00

 

Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, že od leta 1994 deluje kot vozlišče umetnosti, interneta, civilne družbe, kulture in znanosti. Njen dobro opremljeni digitalni in medijski laboratorij prispeva k skupnostni tehnološki infrastrukturi ter je aktiven producent računalniških in medijskih umetnosti. Ljudmila razvija in popularizira odprto kulturo z organizacijo razstav, ustvarjalnih delavnic (3D-tiskanje, zvočna in video produkcija, e-tekstilije) in hekerskega tabora PIFcamp. Kot prejemnica mnogih domačih in mednarodnih nagrad razvija informacijske portale z ministrstvom za kulturo ter sodeluje v evropskih projektih, kot je mednarodni avdiovizualni festival Strictly Analog.

Trenutno domuje v začasni pisarni, drži pa pesti za selitev v nove prostore na Bavarskem dvoru.

Lokacija (začasna): Metelkova ulica 6, Ljubljana

Delovni čas: kadarkoli po dogovoru – info@ljudmila.org

 

Laboratorij za hekanje znanosti, umetnosti in družbe RAMPA je del Zavoda Kersnikova. V naprednem eksperimentalnem in raziskovalnem okolju mladim, umetnikom in raziskovalcem omogoča osnovno tehnično infrastrukturo ter jim ob podpori navdihujočih mentorjev svetuje pri samostojnem ustvarjanju na njihovi raziskovalni poti. V Rampi združujejo produkcijo umetniških projektov, iniciativi ČIPke in CodeCatz za ženske v znanstveno-tehničnih poklicih in medijski umetnosti, ustvarjalne delavnice za otroke in mlade 5HEK, delavnice 3D-modeliranja Crafty Builders ter druge iniciative, projekte in društva.

Lokacija: Kersnikova 4, Ljubljana

Delovni čas: pon–pet 9.00–16.00

 

Poligon Maker Lab je eden najpomembnejših oddelkov kreativnega centra Poligon. Z vnosom inženirskih znanj, storitev in tehnološkega pogleda na svet v kreativnem centru »prizemljuje« pogosto intuitivne projekte drugih ustvarjalcev. Ekipa Poligon Maker Laba ponuja svoje storitve tako podjetjem kot posameznikom, delujočim na najrazličnejših področjih (visokotehnološke panoge, kreativne industrije, socialno podjetništvo in kultura). R&D, hitro prototipiranje, specializirane delavnice in predavanja ter rezidenčni programi so le nekatere izmed aktivnosti na »meniju« tega prijaznega, radovednega in dostopnega ljubljanskega »mejkerišča«.

Lokacija: Tobačna ulica 5, Ljubljana

Delovni čas: pon–pet 8.00–19.00

 

Cirkulacija 2 je umetniški kolektiv, delavnica in predstavitveni prostor, ki trenutno združuje delo in znanje devetih posameznikov. Nastala je leta 2007 v nekdanji tovarni Rog, zadnji dve leti pa kolektiv najema prostor v izmeri okoli 700 m2 v kompleksu nekdanje Tobačne tovarne v Ljubljani. Ustrezna oznaka bi bila hiša umetnikov. Cirkulacija 2 kot umetniška iniciativa širi kreativno kulturo, ki izhaja predvsem iz umetnosti v povezavi s tehnologijo. S svojim zanimivim »parkom« orodij omogoča prostor za dinamično delovanje in ustvarjanje ter interdisciplinarno sodelovanje predvsem na področju umetnosti.

Lokacija: Tobačna 5, Ljubljana

Delovni čas: neobvezno od 12.00 do 20.00 med delovniki

 

MakerLab Ljubljana je odprti laboratorij na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki ustvarjalcem, študentom in raziskovalcem omogoča dostop do opreme in znanja s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij ter tehnologij interneta stvari. V MakerLabu je na voljo oprema, kot so 3D-tiskalniki za izdelavo mehanskih sklopov, CNC-rezkalnik za izdelavo tiskanih vezij, pečica Reflow za spajkanje vezij, instrumenti in oprema za razvoj elektronike itd. Brezplačne delavnice, ki se izvajajo v MakerLabu, omogočajo ustvarjalcem pridobivanje dodatnih znanj s področja inovativnih tehnologij, zaledje ostalih fakultetnih laboratorijev, mentorjev in povezav s podjetji pa ponuja obiskovalcem odlično ustvarjalno izhodišče.

Lokacija: Tržaška cesta 25, Ljubljana (Fakulteta za elektrotehniko)

Delovni čas: pon–pet 6.00–21.00

Strokovna podpora obiskovalcem: pon: 12.30–14.30; tor: 11.00–13.00; sre: 12.00–14.00; čet: 17.00–19.00

 

Zavod 404, mladinski tehnološko-raziskovalni center, je bil ustanovljen z namenom, da mladim posreduje tehnične veščine in jih navduši za raziskovanje in znanost. Delavnica deluje v stavbi Inštituta za metalne konstrukcije. Sestavljena je iz strojnega dela, kjer lahko najdete vse od ročnega orodja pa do stružnice in CNC-rezkarja, ter iz elektrotehničnega dela, kjer sta za uporabo na voljo dva 3D–tiskalnika, pa tudi več računalnikov. Vsem, ki imajo željo po ustvarjanju, ponuja pomoč in prostor, kjer lahko pridobijo znanje (ki ga v šolskih klopeh ni vedno mogoče dobiti), možnost obdelave različnih vrst materialov in obenem tudi široko paleto izobraževalnih dejavnosti, prek katerih lahko razvijajo svojo kreativnost.

Lokacija: Mencingerjeva ulica 7, Ljubljana

Delovni čas: pon–ned 9.00–19.00

 

3D-LAB, kreativni laboratorij Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je v prvi vrsti namenjen pedagoškemu in raziskovalnemu ter kreativnemu projektnemu delu študentov Naravoslovnotehniške fakultete (predvsem grafikom, grafičnim oblikovalcem ter oblikovalcem tekstila in oblačil). Trenutno je opremljen s štirimi 3D-tiskalniki in dvema skenerjema. Laboratorij bo v prihodnje odprt tudi za širšo javnost in bo služil predvsem za izvedbo delavnic ter drugih oblik dela pod vodstvom mentorjev.

Lokacija: Snežniška 5, Ljubljana

Delovni čas: laboratorij za zdaj še ni odprt za javnost

 

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.