SEM(e)

Vabljeni na otvoritev razstave SEM(e), ki bo 10. 1. 2024 ob 18. uri v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani.

SEM(e) je premetena besedna izpeljanka in nosilka imena botanične razstave, ki jo zaznamuje neobičajen preplet umetnosti in znanosti. Igra besed se v prvi vrsti navezuje na tehnologijo zajema fotografij, ki so nastale s pomočjo elektronskega vrstičnega mikroskopa – SEM (Scanning Electron Microscope), z dodano končnico -e pa dobimo še fotografske subjekte – semena. Natančneje, semena endemitov in zavarovanih vrst, ki jih najdemo v Sloveniji kot sta kranjski jeglič in ilirski meček.

Fotografije približajo očesu skoraj nevidni svet semen, ki ga v vsakdanjem življenju zaradi svoje majhnosti preprosto spregledamo in zanemarimo njegovo pomembnost. Razgali nam reliefe, teksture, nepopolnosti in barvitost, ki jih s sabo nosijo semena in tudi istoimenska razstava SEM(e).

Avtorica razstave, Urška Klenovšek, je študentka Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, kjer je pri predmetu Umetniška fotografija z elektronskim vrstičnim mikroskopom izdelala serijo fotografij semen endemitov in zavarovanih vrst. Digitalne fotografije so dostopne na: https://urskaurska.cargo.site/seme

Posebne zahvale:
Hvala tiskarni Artiko za najboljši tisk in svetovanje. Hvala Botaničnemu vrtu za semena in prostor. Hvala doc. dr. Juretu Ahtiku in asistentki Veroniki Štampfl za mentoriranje in napotke. Hvala dr. Barbari Golja za pomoč pri uporabi vrstičnega elektronskega mikroskopa.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.