#delovnookolje #ostaniNTF

Ste kdaj razmišljali o tem, kakšna je prava višina vašega zaslona? Vprašajmo drugače: vas pri delu z računalnikom boli vrat ali pa čutite bolečine v zgornjem delu hrbta, v ramenskem obroču? Ja, to je lahko tudi zaradi nepravilne višine vašega zaslona.

Veljajo pravila:

  • zaslon naj bo postavljen frontalno (čelno) tako, da sta površina zaslona in prsni koš vzporedna,
  • zgornji rob zaslona naj bo poravnan z očmi,
  • razdalja med očmi in zaslonom naj bo med 50 in 70 cm (pravilno razdaljo lahko določite tudi tako, da predse iztegnete roko).

Dodatni zasloni običajno omogočajo nastavitev višine, nekoliko večja težava pa nastane pri prenosnih računalnikih, katerih zgornji rob zaslona je vedno nižji od višine oči. V tem primeru si lahko pomagamo s stojali za prenosnike. Ti se razlikujejo v ceni glede na to, kakšne nastavitve (višine) omogočajo ter ali imajo vgrajeno možnost hlajenja prenosnika. Lahko pa ste tudi malo kreativni in si tako stojalo naredite kar sami iz trdega kartona ali lesa, ali pa le podložite zadnji del prenosnika z debelejšo knjigo, da nekoliko dvignete zaslon.

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.