#strokovnasreda #ostaniNTF

Današnja #strokovnasreda prinaša izvrsten intervju s prof. doc. dr. Nacetom Pušnikom. Odkrijte njegov vstop v fascinantni svet tipografije!

 

Študirali ste na naši fakulteti, pri katerem predmetu ste se najbolj matrali, da bi opravili izpit?

Če se prav spomnim, je bil to predmet statistika. Sicer ni šlo za matranje, le rezultat vsakega poskusa je bil „pogrnil“ ☺. Ampak, kot pravijo, v tretje gre rado in predmet sem zaključil z najzanimivejšim ustnim zagovorom v času študija pri prof. dr. Bukošku.

Kako to, da ste se odločili, da boste svojo profesionalno pot razvijali ravno na področju tipografije? Bi se ponovno odločili za isto ali bi se mogoče osredotočili na kakšno drugo področje?

Proti koncu dodiplomskega študija so stvari začele kazati v to smer. Namreč, takrat sem delal na RTV Slovenija kot grafični oblikovalec in se veliko ukvarjal s pisavami, ki se uporabljajo pri oddajah. Iz tega se je razvila želja po preučevanju uporabnosti pisav za različne medije. Od tu izhaja tudi odgovor na drugo vprašanje; sicer drugega področja ne bi izbral, bi se pa, če bi mi čas dopuščal, (bolj) posvetil videu oz. video produkciji v najrazličnejših oblikah.

Tipografija v oblikovanju, kaj menite kakšno vlogo ima?

Menim, da imajo pisave v oblikovanju pomembno vlogo. Mnoštvo različnih pisav, ki obstajajo in nastajajo, kaže na pomembnost področja tipografije pri različnih grafično-oblikovalskih projektih. Navsezadnje skozi pisavo je komunicirano sporočilo, ki ga oblikovalec želi dostaviti prejemniku.

Kaj je potrebno bolj vzpodbujati pri učenju tipografije?

Predvsem je pomemba potrpežljivost in ogromno opazovanja, če govorimo o oblikovanju pisav. Res je, da začetek izdelave pisave temelji na matematiki, številih (določitev širine potez, širine/višine črk, razmerja med črkami …); vse to pa se v kasnejših fazah oblikovanja pretvori v opazovanje in neprestano iskanje ustreznih razmerij.

O kateri temi iz področja najraje predavate oz. kaj si želite da bi nam študentom najbolj ostalo v spominu?

Od nekdaj mi je zanimiva uporaba pisav za plakate (filmske, gledališke); povezano tudi z mojim preteklim televizijskim delom. Načini, kako so v preteklosti vključevali pisave v plakate so zares zanimivi (ne glede na to, kateri del sveta imamo v mislih). Menim, da je to tema, ki je lahko zanimiva in zagotovo jo želim v prihodnje še bolj razvijati in o njej predavati.

Sans serif ali serif?

Uf, težko vprašanje … Nimam favorita. Tako pisave s serifi kot tiste brez njih obstajajo zaradi določenega namena, ki je uporabnost v različnih medijih. Ustrezna kombinacija ene in druge pa je nekaj, kar lahko predstavlja ogromen izziv.

Kaj vam je najbolj všeč pri delu s študenti, se da tudi kaj od nas naučiti?

Predvsem je zanimiva neobremenjenost študentov z nekaterimi grafično-oblikovalskimi vidiki. In ravno to se velikokrat pokaže v izdelkih, ki jih naredite tekom študija. Vsekakor so lahko ideje, ki jih predstavljate tudi zame dobra inspiracija in razmišljanje v popolnoma drugi smeri.

Kako najraje preživljate svoj prosti čas? Imate kakšen poseben hobi?

Veliko mi pomeni druženje s prijatelji. Od športov bi izpostavil kolesarjenje, badminton. Vedno sem za kakšen dober koncert. Ob dežju seveda ogled filma. Lastno ustvarjanje, npr. risanje, izdelava pisave (oz. samo nekaj črk za besedo) za katero me inspirira določena situacija. Daljši prosti čas pa, če je le mogoče, izkoristim za potovanja.

Film za katerega menite da je vreden ogleda?

Takšnih filmov bi bilo več, npr. American beauty, Goodbye Lenin, Melancholia, Moonrise Kingdom, The death of Stalin, The Grand Budapest hotel, The Pianist … Zanimivi so mi uvodi in zaključki filmov; še posebej, ko so vanje vključeni začetni (intro credits) in končni napisi (ending credits). Seveda tu ne mislim tistih, ki so pripravljeni po principu klasičnega televizijskega bobna, ampak kjer so ustvarjalci imena igralcev podali na zanimivejši način v obliki npr. t. i. kinetične tipografije.

Kaj lahko skuhate do popolnosti? Ste pripravljeni deliti recept?

Kuham zelo rad ampak se skoraj nikoli ne držim oz. ne zdržim, da bi sledil določenemu receptu. Tako imenovano „kuhanje po občutku“ ☺. Menda pripravim dobro rižoto in testenine s tunino. In ne, recepta nisem pripravljen deliti, ker ga ne vem ☺.

Kako ste preživeli karanteno, ste v tem času odkrili kaj novega, imeli kakšno novo spoznanje?

Karanteno sem preživel, kakor večina, doma. ☺ Morda zanimivo odkritje, da se lahko pedagoške obveznosti opravlja na daljavo brez izgube v kakovosti. Opažam tudi ogromno angažiranje s strani študentov, da kljub situaciji kakovostno opravijo naloge, ki so jim dodeljene.

Kakšna modrost za konec?

Od srednje šole mi je zanimiva misel »Nič ni resnično, vse je dovoljeno.« iz romana Alamut avtorja Vladimirja Bartola (obvezno maturitetno čtivo). Seveda, nisem mnenja, da se misel zlo uporabi, ampak človeku poda možnost, da razmišlja (predvsem v zadnjih mesecih) o svetu in situacijah s katerimi smo soočeni.

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.