Častno Valvasorjevo priznanje za NTF

Slovensko muzejsko društvo je v petek, 17. 9. 2021, v Velenju podelilo Valvasorjeva odličja za projekte, ki so zaznamovali muzejsko delo v letu 2020. Naravoslovnotehniška fakulteta je bila posredno in neposredno udeležena kar v dveh priznanjih.

Častno Valvasorjevo priznanje je za leto 2020 je dobila skupina interdisciplinarnega projekta »Kam je izginil postiljonov poštni rog?«, katerega nosilka je bila Naravoslovnotehniška fakulteta, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje v sodelovanju z Muzejem pošte in telekomunikacij, dislocirano enoto Tehniškega muzeja Slovenije. Projekt sta financirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Dobitniki Valvasorjevega častnega priznanja in avtorji projekta so bili mentorji prof. dr. Urška Stankovič Elesini (NTF UL), doc. dr. Urška Vrabič Brodnjak (NTF UL), prof. dr. Jože Rugelj (PEF UL), prof. Karin Košak (NTF UL), izr. prof. dr. Jani Toroš (Inštitut za inovativni management, d.o.o.), Polona Zupančič (Mi ka do, d.o.o.), ter študenti in študentke David Kristan in Katja Lipovšek iz PEF UL, Ines Čeperlin, Eni Protić, Andreja Korošec in Sara Pižmoht iz NTF UL, Miha Hlede iz FF UL ter Petra Rusjan iz EF UL. Avtorji omenjenega nagrajenega projekta so prispevali znanje s področij grafične tehnologije, oblikovanja, računalništva, izobraževanja, slovenistike, ambientalnega in tekstilnega oblikovanja, muzeologije in trženja.

Častno Valvasorjevo priznanje je bilo podeljeno tudi skupini strokovnjakov za ohranjanje železarske in tehniške kulturne dediščine v Štorah, med katerimi je zaslužen tudi upokojeni profesor Naravoslovnotehniške fakultete dr. Jakob Lamut. Rezultat zavzetega dela skupine je bila ustanovitev Železarskega muzeja Štore leta 2004. Muzej predstavlja »osrednji prostor skupnega spomina in pomemben del železarske zgodbe v slovenskem in mednarodnem prostoru.«

Med nominiranci za Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke, je bil predlagan tudi razstavni projekt »Ko zapoje kovina: tisočletja metalurgije na slovenskem«, pri kateri sta sodelovala prof. dr. Jožef Medved in prof. dr. Peter Fajfar iz Naravoslovnotehniške fakultete. Projekt je nastal v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije.

Prejemnikom nagrade iskreno čestitamo!

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.