LIVADA – sooblikovanje urbanega zelenega prostora

V okvir projekta LIVADA iščemo mlade, ki jih zanima sooblikovanje urbanega zelenega prostora. Mladi so iz oblikovanja urbanega zelenega prostora navadno izključeni in zanima nas kako jih vključiti, ali so za to potrebe, kaj je lahko njihov doprinos in kakšne priložnosti jim to nudi. Poglej video.

Livada je prostor, ki ga bomo pod idejo »Ljubljana, mladim prijazna zelena prestolnica Evrope« z mladimi sooblikovali v prostor za kreativno preživljanje časa, ki bo vzpodbujal socialno vključevanje in zeleno ekonomijo. Kaj točno bo na parceli (katere stvari, katere vsebine), še ni znano. Smo v fazi analize prostora in potreb družbe.

  • Lokacija je: LIVADA (dobesedno raven travnik z nekaj grimčki), parcela 6000m2, v neposredni bližini Ljubljanice in PST, pred vstopom na ljubljansko barje, v bližini gostilne Livada.
  • Namen: Raziskovati možnosti vključevanja mladih v sooblikovanje javnega mestnega prostora.
  • Cilj (izzid leta 2017): Skozi projektno učenje sooblikovati nov urbani zeleni prostor na območju Livada.
  • Kdaj: obdobje 2015-2017

Na podlagi animiranega povabila se je na sodelovanje že prijavilo pribl. 20 mladih med 18-30 let. Po izobrazbeni strukturi so precej različni. Nekateri z osnovo šolo, nekateri na začetku študija, nekateri so že končali študij in so na praksi ali že zaposleni. Tudi njihovi interesi in smeri študija so različni. Med njimi so krajinski arhitekti, sociologi, antropologi, agronomi, taki ki jih zanima računalništvo, gostinstvo, nekateri se pa še iščejo ampak želijo biti zdravem, ker radi sodelujejo. V glavnem: potrebovali bi še kakšne oblikovalce – npr. grafike, tekstilne oblikovalce, industrijske oblikovalce …
Proces kako do cilja je enako pomemben kot cilj sam. Ker so mešana ekipa, se udeleženi eden od drugega učijo, učijo se skupinskega dela, od ideje do izvedbe, naredili bodo nekaj kar bo potem izvedeno/uporabljeno (kar imajo redko možnost videti – vsaj recimo krajinski arhitekti), pri tem dobivajo izkušnje, referenco, raziskujejo neko določeno področje, ki jih zanima, spoznavajo nove ljudi, spoznavajo vsebine drugih smeri študija. Projekt je tako transdisciplinaren, da ga je težko omejiti samo na določeno področje npr. participacijo v urbanizmu, ampak se znotraj njega lahko najde prostor za vsakega, ki sodeluje če le najde svoj smisel v tem – tudi za npr. grafičnega oblikovalca. Karikiram: krajinski arhitekt in grafični oblikovalec se lahko domislita, da v okviru Livade sooblikujeta razstavni prostor za svoja dela, ki je v naravi – in to se potem izvede.

Prijava na projekt TUKAJ.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.