Mednarodni projekt Erasmus+ Re/Forma Viva

Mednarodni projekt Erasmus+ Re/Forma Viva
Reformation of education on wood preservation / Reforma izobraževanja o ohranjanju lesa

Eden ključnih dejavnikov varstva kulturne dediščine je izobraževanje, ki kaže tudi na pomen uporabe različnih orodij za promocijo skupnih vrednot. Kot je zapisano v ODLOČBI (EU) 2017/864 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA z dne 17. maja 2017 ob Evropskem letu kulturne dediščine (2018), ¨En od načinov za dosego takšnega razumevanja bi bil z izobraževanjem in programi ozaveščanja širše javnosti¨. Kulturna dediščina in njeno ohranjanje za prihodnje generacije sta pomembni vprašanji v naši skupni evropski skupnosti. Upoštevat pa je potrebni tudi pozitiven učinek, ki ga ima področje kulturne dediščine na druge vidike družbe (trg dela, skupne vrednote, medkulturnost, podjetniške možnosti, turizem itd.), katere je mogoče spodbujati z izobraževanjem.

V projektu, ki poteka od oktobra 2019 pod koordinatorstvom galerije Božidarja Jakca (Kostanjevica na Krki) ter v mednarodnem sodelovanju Akademije za likovno umetnost v Zagrebu, Talinu in Ljubljani ter Naravoslovnotehniške fakultete obravnavamo vpeljevanje digitalizacije z uporabo 3D tehnologije na področju izobraževanja o ohranjanju kulturne dediščine (na primeru lesenih struktur). V projektu z raznolikim partnerstvom poskušamo prečkati most med delodajalci in visokošolskimi ustanovami z vprašanji varstva in ohranjanja kulturne dediščine. V partnerstvu se je v obeh sektorjih namreč pojavila potreba po bolj strukturiranih smernicah za ohranjanje in restavriranje lesenih skulptur, ki so podvržena zunanjim vplivom.

Re/Forma Viva vključuje inovativne in interdisciplinarne pristope k vprašanjem z izvajanjem intelektualnih rezultatov (smernice za študente, spletno platformo 3D modela, dokumentacijsko bazo) in ima potencial širše uporabe projektnih rezultatov. Projekt bo za reševanje teh vprašanj uporabil Park skulptur Forma Viva v Kostanjevici na Krki. Skulpture so nastale na Mednarodnem kiparskem simpoziju Forma viva, kjer ustvarjajo umetniki iz celega sveta že od leta 1961. Skulpture, ki jih umetniki oblikujejo, so narejene iz hrastovega lesa, značilnega za ta del Slovenije.
Izvedba projekta je financirana iz strani Evropske komisije in poteka pod okriljem nacionalne agencije CMEPIUS.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.