Nagrada za umetniško interpretacijo

Svet za umetnost Univerze v Ljubljani je Evo Jakomin, študentko grafike, nagradil za njeno umetniško interpretacijo. Študentke in študenti so bili pozvani k razmisleku o družbi, njenih spremembah, (za študentke in študente) pomembnih področjih in/ali potrebnih spremembah, možnostih vpliva in/ali (so)odločanja, aktivnem sodelovanju, njihovi vlogi ipd. Svoje razmišljanje so študentke in študenti izrazili z medijem po lastnem izboru.

Eva, iskrene čestitke!

Eva Jakomin, Topljenje sladoleda
Grafična in medijska tehnika, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

Izdelek zajema vizualni rezultat aktivnega razmisleka o trenutnem delovanju družbe. Družba kot heterogena celota v času pandemije in vojne v Ukrajini tava med vrednotami ter lepi smiselne celote le teh javnosti na ogled. Posledično sem kolaž videla kot najprimernejšo tehniko vizualne reprezentacije opisanega.

Kolaž je izdelan deloma analogno, saj ga sestavlja več zaporednih posnetkov študenta med kartanjem in njegove okolice, ujetih na črno-bel 35-milimetrski analogni film. Prav tako izdelek dopolnjujejo ostale moje avtorske fotografije ali njihovi deli, ki so bili dodani v digitalni tehniki kolaža.

Vsebinsko kolaž predstavlja simbolično dogajanje družbe, ki je trenutno v preseku več zgodovinsko prelomnih dogodkov. Napetost okoli nas se stopnjuje, kar na simbolični vizualni ravni predstavlja topljenje sladoleda. Medtem ko vsebina nad kornetom izginja, vladajoči po vsem svetu »mečejo karte«, kar bi lahko interpretirali kot posredovanje informacij in (navideznih) dejstev širši množici. Ker so ob tem mediji videni kot pomembno orodje, so v marsikaterem režimu družbe zlorabljeni.

Karte pa na drugi strani mečemo iz rok tudi študenti, ki smo prav tako na potezi in se trudimo biti aktivni. Ob opazovanju simbolične igre družbo seveda doživljamo na različne načine, a posledice vplivajo na vse v generaciji kot na celoto. Pomembnost upoštevanja pravil igre je v primežu epidemije, vojne, inflacije in ostalih okoliščin interpretirana subjektivno glede na posameznika. Posledice rezultatov pa bodo vidne v vseh segmentih družbe v prihodnosti.

 

Dela vseh treh nagrajencev so objavljena v aprilski številki e-glasila kULturnice.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.