Stenska tipanka Čudežno potovanje deklice Ade in kužka Benija – nov učni pripomoček za slepe in slabovidne

V četrtek, 8. 12. 2016 je bil na Zavodu za slepo in slabovidno mladino prvič predstavljen in predan v testiranje prototip stenske tipanke Čudežno potovanje deklice Ade in kužka Benija. Tipanko je predala in si jo nato tudi ogledala ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Cilj projekta stenske tipanke je ustvariti privlačno in napeto pravljico v več prizorih, ki bo otrokom z okvaro vida svet predstavila na multimodalen način, s pomočjo tipa, zvoka in vida. Z nastalo stensko tipanko bodo otroci dobili podlago za dojemanje sveta zunaj sebe, kar je osnovni pogoj za polnejše življenje in večjo samostojnost. Namen tipanke je zaznavanje zvokov, razvijanje senzibilnost prstov, fine motorike in pri slabovidnih urjenje vida, spoznavanje posameznih črk in števil v brajici, kakor tudi izpopolnjevanje pomembnih veščin, kot so zapenjanje gumbov, zavezovanje pentelj in vezalk itd. Ob tem pa je najpomembnejši vidik stenske tipanke to, da otrok ob njej ni pasiviziran, temveč aktivno udeležen v dogajanje. Prototip stenske tipanke se bo testiral do maja 2017, ko bo kot izdelan končni učni pripomoček predan v končno uporabo otrokom Zavoda za slepo in slabovidno mladino.

Stensko tipanko so (so)ustvarjali: izr. prof. dr. Urška Stankovič Elesini in doc. dr. Raša Urbas (KIGT, NTF UL), pisateljica in tiflopedagoginja doc. dr. Aksinja Kermauner, komponist in glasbeni producent doc. dr. Mitja Reichenberg, izr. prof. Elena Fajt in Alenka More (KOTO, NTF UL), doc. dr. Jerneja Hercog (PF UM), pesnica Magda Dolen, fotografinja mag. Lucija Magajna in študentke Katja Grčman in Lucija Jankovec (KOTO, NTF UL), Neža Pavrič, Daša Hrvacki, Nataša Qualizza (KIGT, NTF UL), Marička in Lucija Stakne (PF UM), Alen Oblak ter sodelavci Zavoda za slepo in slabovidno mladino Katjuša Koprivnikar, Sabina Šilc, Marija Repe Kocman, Nina Schmidt in Tanja Rudolf. Glasove sta junakoma in ostalim likom v pravljici posodila Marko Rozman in Meta Jesenko, pesmico Čudežno potovanje deklice Ade in kužka Benija pa so zapele Brina Stankovič Elesini, Zoja Stankovič Elesini, Inja Urbas in Eva Bevek.

Donatorji: Lions klub Ljubljana Viva in Mercator d.d,

Iskreno se zahvaljujemo tudi podjetjem Helios TBLUS d.o.o., Rene Čopi s.p.Grec d.o.o., Grec d.o.o. – Grafično tehnološki center, LES design d.o.o., Viktorija lasulje in lasni dodatki, d.o.o. ter Vilma Mlaker s.p., ki so z materialnimi donacijami ali izvedbeno pomočjo pomembno prispevali k uresničitvi projekta.

Več o tipanki si lahko ogledate tudi na naslednjih povezavah:
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.