Voden ogled po aktualnih razstavah

Vsako sredo v marcu vas ob 15. uri vabimo na voden ogled po aktualnih razstavah študentskih del študentov grafike. Po prostorih na Snežniški 5 vas bomo vodili zaposleni, ogled pa bo trajal približno eno uro. Dobimo se v avli v pritličju. Se vidimo 2., 9., 16., 23. in 30 marca!

ReformaViva | 3D tehnologije in 3D ohranjanje+

Razstava Novo življenje kipov predstavlja rezultate dela Mednarodnega projekta Erasmus+ Re/Forma Viva Reforma izobraževanja o ohranjanju lesa. Projekt na primeru lesenih kipov povezuje področja dokumentiranja, restavriranja in 3D tehnologij. Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje je skupaj s partnerji Akademijami za likovno umetnost v Ljubljani, Zagrebu (Hrvaška) in Tallinu (Estonija) in pod koordinatorstvom Galerije Božidarja Jakca (Kostanjevica na Krki) v dveh letih trajanja projekta vzpostavil nove smernice izobraževanja o leseni kulturni dediščini, digitalnega ohranjanja in 3D predstavitvenih načinov.

Akt | fotografija+

Pri predmetu Studijska fotografija študenti nadgradijo svoje fotografsko znanje z razumevanjem svetlobe ter njenim oblikovanjem na fotografski sceni. Srečajo se s produktno fotografijo, fotografijo hrane, portretno fotografijo ter fotografijo figure. Semester zaključimo z vajo fotografiranja akta, ki dovoljuje umetniški pristop k fotografiji. Študenti so iskali zanimive oblike, detajle in čustva ter jih uprizorili s kadri po izbiri.

Tipresionizem | tipografija+

Na razstavi Tipresionizem so razstavljeni vzorčniki črk študentov 2. letnika Grafične in medijske tehnike ter 3. letnika Grafičnih in interaktivnih komunikacij, ki so nastali pri predmetih Tipografsko načrtovanje in Tipografija v različnih medijih, v študijskem letu 2021/22. Tema je bila 150-letnica rojstva impresionista Matije Jame. Študetke in študenti so izbrali pozamezne slike slikarja Jame, ki so bile navdih za tipografske rešitve.

3D imena | tipografija+

Vsako leto dobijo študentje prvega 1. letnika Grafične in medijske tehnike ter študentje 2. letnika Grafičnih in interaktivnih komunikacij posebno domačo nalogo. Iz naključnih predmetov in materialov iz svoje okolice morajo ustvariti tridimenzionalno inštalacijo svojega imena. Rezultati naloge so zelo iznajdljive in zanimive oblikovne rešitve.

Tipojedina | tipografija+

Študentje 2. letnika Grafične in medijske tehnike ter 3. letnika Grafičnih in interaktivnih komunikacij so v študijskem letu 2020/21 pri predmetih Tipografsko načrtovanje in Tipografija v različnih medijih pod budnim očesom mentoric ustvarili lastne pisave. Tema navdiha je bila: Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. Izbrali so slovensko tipično jed, ki jim je služila kot navdih pri oblikovanju svoje lastne črkovne vrste.

Tipografski zemljevid sveta (sodelovanje SLO-ZDA) | tipografija+

V sklopu semestrske naloge pri predmetu Ustvarjalna tipografija so morali študenti načrtovati in oblikovati črke, ki so potrebne za izpis izbrane ameriške zvezne države v angleškem jeziku. Črke so morale imeti značilnosti akcidenčnih/dekorativnih/naslovnih črk (črke posebnih oblik, npr.: votle, črtkane, črtane, okrašene, osenčene, podvojene ali pomnožene poteze, šablonizirane …). Poleg tega so morali raziskati značilnosti, ki so tipične za izbrano državo (kulturne, zgodovinske, industrijske …) in jih vključiti v izdelane črke. Le-te so bile uporabljene za izpis države brez mej, ki jo določajo. Na podoben način so k delu pristopali študenti s School of Art Design and Creative Industries (Wichita State University, Kansas), s katero je v sodelovanju potekala prva faza projekta Tipografski zemljevid sveta. Razlika je bila v tem, da so morali študentje iz Wichite raziskati evropske države.

GWG | grafična priprava+

Študentje Grafičnih in interaktivnih komunikacij NTF so v okviru predmeta Grafična priprava sodelovali v mednarodnem projektu »GWG Infographics«. Njihova naloga je bila predstaviti izbrane vsebine na zanimiv, privlačen in poučen način. Pri delu so pokazali veliko kreativnosti, iznajdljivosti, inovativnosti in pripravljenosti za delo. Pri oblikovanju infografik so morali uporabiti obstoječo CGP in izdelati digitalne in tiskane različice, v slovenskem in angleškem jeziku. Infografike so objavljena na spletni strani NTF, razstava »GWG infografik« pa je na ogled v prostorih fakultete. Infografike je mogoče primerjati s sorodnim projektom študentov Grafične in medijske tehnike, katerih cilj je bil enake vsebine predstaviti v obliki predrugačenih, dopolnjenih in celostno dovršenih »GWG video tutorialih«. Oba projekta sta nastala pod mentorstvom prof. dr. Raše Urbas, doc. dr. Urške Vrabič Brodnjak in Andreja Učakarja.

Slovensko društvo Hospic | grafično oblikovanje+

“V prvi 1/2 zimskega semestra štud. leta 21/22 smo s študenti pri seminarju predmeta Integracija oblikovanja in tehnologije sodelovali s Slovenskim društvom Hospic. V ta namen so bili študenti razdeljeni v skupine in zadolženi za izdelavo materialov za kampanje, ki jih v društvu izvajajo. Študenti so s skupinskim delom pripravili izdelke, ki skozi vsebino osveščajo o naslednjih tematikah:
• Otroci, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu (»Tudi, če te nismo videli, boli«).
• Pravica do poslovitve (»Nismo imeli možnosti.«).
• Moč moškega žalovanja. (»V ranljivosti je moč.«).
• Drevo za življenje. (»Tebi v spomin, drevesce posadim.«). “

Posvetovanje slovenskih geologov | grafično oblikovanje+

V drugi 1/2 zimskega semestra štud. leta 21/22 smo s študenti pri seminarju predmeta Integracija oblikovanja in tehnologije sodelovali z Oddelkom za geologijo, ki je organizator Posveta slovenskih geologov. V ta namen so bili študenti razdeljeni v skupine in zadolženi za izdelavo celostne grafične podobe, ki bo uporabljena za dogodek. Prvi korak v procesu dela je bila izdelava logotipa, ki bo na zanimiv način zajel vsebine, ki so primarne pri omenjenem dogodku. Po izdelanem logotipu je sledila priprava ostalih uporabnih in promocijskih materialov. V galeriji lahko vidite izdelke, ki so nastali v enajstih skupinah

LAGI 1 | grafično oblikovanje in likovne analize+

Razstava Likovne analize grafičnih izdelkov, je nastala v okviru predmeta LAGI1, ki se izvaja na GIK3 in GMT1 študijski smeri.
Razstavljena dela prikazujejo rezultate analiz grafičnih izdelkov ter ustvarjanje lastnih plakatov študentov na temo Ekologije, Alkoholizma, varovanja narave ter epidemije COVID-19. Tako so študenti s svojim avtorskim delom prikazali svoj pogled na čas v katerem živimo.

Avtorji: GIK3 in GMT2
Mentorica: doc.dr. Marica Starešinič”

Life's a pič | oglaševanje+

Študenti magistrskega študija Grafičnih in interaktivnih komunikacij smo se v okviru predmeta Vizualizacija informacij posvetili dvema naročniko- ma: NK Celje in Centru mobilnosti Maribor.
Pri kampanji z NK Celje smo bili postavljeni pred izziv, kako v spomla- danskem delu državnega prvenstva napolniti tribune celjskega stadiona, Centru mobilnosti Maribor pa smo z načrtovanjem komunikacijskih kam- panj pomagali k cilju, da ne bo več Mariborčana, ki ne bi vedel za njih.
Delo na projektih je potekalo pod mentorstvom doc. dr. Jureta Ahtika in asist. Veronike Štampfl.

UV projekti | uporabniški vmesniki+

Na razstavi Uporabniški vmesniki so prikazani končni izdelki študentskih projektov, ki so nastali v študijskem letu 2021/22. Naloga študentov je bila, da na podlagi raziskave zasnujejo, oblikujejo in izdelajo interaktivni prototip spletnega mesta ali aplikacije ter ga v obliki plakata predstavijo javnosti. Sodelovalo je 29 študentov in nastalo je 15 izdelkov pod mentorstvom izr. prof. dr. Dejane Javoršek in asist. Primoža Weingerla. Pri enem izmed projektov je sodelovala tudi prof. dr. Klementina Možina.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.