#strokovnasreda #ostaniNTF

Vas je kdaj zanimalo, kakšen pogled imajo profesorji na svoj poklic? Kakšni so njihovi spomini na študentska leta? Potem morate obvezno prebrati intervju s prof. dr. Urško Stanković Elesini!

Kaj je zadnja stvar, ki ste jo naredili prvič?

Veliko jih je v zadnjih štirih tednih: nosila masko v trgovini (hudo!), spoznala neznane pešpoti v okolici domačega kraja (uau, koliko jih je!), pa videopredavanja (ajoj; predavanja v živo so mi bolj všeč:=)).

Kaj je vaš skriti talent?

Verjetno jih je več, a so še skriti:=).

Kakšen je bil vaš prvi dan, ko ste začeli učiti?

Zelo klasična predavanja s pomočjo prosojnic, zdolgočaseni študenti z mano vred. Bil je prelomnica, ko sem sklenila, da takšnih predavanj ne želim. Bil je začetek sprememb.

Ali imate kakšne predavateljske trenutke, ki so vas spravili v zadrego (in ste jih pripravljeni deliti?)

Hja. Predstavljajte si, da profesor zgreši stol … presenečenje na obeh straneh in po mučnih sekundah premora glas študentke: »Profesorica, a ste v redu?«  

Če bi vaša predavanja opisali s pesmijo, bi bi bila to…?

Če govorimo o pesemskih besedilih, napisanih v verzih, bi bila Soči:=) (od izvira do njenega končnega izliva); če pa bi opisala predavanja z glasbo pa Gigi D’Agostino Bla Bla Bla vključno z videom po vzoru La Linea.

Kaj je najboljši/najslabši del profesorstva/učenja?

Ko se nekdanja študentka/nekdanji študent mimogrede oglasi na kavi, da se malo pogovoriva. Zagotovo sem delala prav.

Ni slabe strani. Tole bo zvenelo precej »oguljeno«, a ko te poklic veseli, potem res ne razmišljaš o slabem, temveč o tem, kako boš dobro še izboljšal.

Če bi lahko živeli v katerem koli časovnem obdobju v zgodovini, kaj bi izbrali?

Sedanjost mi je kar všeč. Mislim, da v nobenem drugem obdobju tehnologija ni tako napredovala kot v sedanjosti. Stvari, o katerih smo pred tremi desetletji lahko le sanjali, so danes resničnost. In ob tem neizmerno uživam.

Česa so vas naučili študentje?

Da se je vredno potruditi.

Če bi se lahko vpisali na en predmet, ki ga izvajajo vaši kolegi, katerega bi zbrali?

Uf, tole je pa težko. Delam interdisciplinarno, zato bi verjetno izbrala predmet na drugi fakulteti. “Pa brez zamere, kolegi. Tudi v vašem sodelovanju uživam.”

Kateri izum bi od-izumili in zakaj?

Ne bi od-izumljala. Vsak, še tako nenavaden izum namreč zagotovo nečemu ali nekomu koristi. Problem nastane, če gre njegova uporaba v ne etične razsežnosti. 

Kaj bi počeli v življenju, če ne bi bili profesor?

No, o tem pa res ne razmišljam. Bom začela razmišljati, ko se upokojim in to “drugo” zadevo naredila.

Kaj ste si želeli postati kot otrok?

Marsikaj, ampak življenje je šlo/gre v smeri, o katerih nikoli nisem razmišljala. Prava avantura!

V kakšnem spominu imate svoja študentska leta?

Odlična leta so bila to. Študentski dom, Poletna noč, Sherlock Holmes v neskončnih epizodah, videospoti, študentski sendviči in prvi avto – opečnata bolhica (hud avto:=)) …

Katero življenjsko modrost/spoznanje bi predali našim študentom?

Misel slovenskega psihologa Martina Kojca, da »sreča ni ne v preteklosti, ne v prihodnosti. Sreča je vselej le v sedanjosti. Uživajte in brezskrbno živite torej sedanjost in tega ne odlašajte na nedoločene čase.«

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.