Big SEE nagrada 2021

Arijana Gadžijev, asistentka na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete UL in priznana oblikovalka je letošnja prejemnica prestižne mednarodne nagrade BIG SEE PRODUCT DESIGN AWARD 2021, nagrade za področje produktnega oblikovanja, ki jo podeljuje platforma BIG SEE. Zavod Big, Center kreativne ekonomije jugovzhodne Evrope in ustanovitelj platforme Big SEE, sistematično raziskuje in nagrajuje kakovostno arhitekturo in oblikovalsko produkcijo iz Slovenije in jugovzhodne Evrope ter prepoznava bogato ustvarjenje in potencial na različnih ustvarjalnih področjih: arhitektura in oblikovanje; umetnost, kultura in življenjski slog; šport, znanost, izobraževanje in politika; posel in ekonomija; potovanja, prehrana in gostoljubje.

Nagrajeni projekt:

SLOVANKA
SODOBEN TEKSTILNI NAKIT ZA TELO IN PROSTOR

Projekt Slovanka je kolekcija potiskanega tekstilnega nakita z navdihom v slovanski folklorni umetnosti, v njenih rastlinskih vzorcih in motivih. V kontekstu raziskave tipičnega cvetja ter drugega rastlinja, značilnega za določeno deželo v okviru današnjega »slovanskega« ozemlja, so nastali vzorci, ki v sodobni tehniki tiska na tekstil ter na geometrijskih oblikah elementov nakita, oživljajo vez med ljudskim in sodobnim ter med naravo in človekom, ki je danes od nje vedno bolj oddaljen. Sporočilnost kolekcije je pomembnost zavedanja o ljudski kulturni dediščini, ki na svoj preprost, a iskren način poje hvalnico lepoti narave in prikazuje (so)odvisnost med njo in posameznikom.
Kolekcija nakita za telo in prostor je v celoti izdelana iz skrbno izbranega tekstilnega materiala, ki je enostaven za vzdrževanje in je ostal od predhodnih kolekcij. Tako se iz trajnostnega vidika izognemo večjemu številu odpadkov. Vsak tekstilni kos je potiskan v tehniki sublimacijskega tiska, ki je eden izmed bolj ekoloških.
Nakit se lahko sestavlja iz več elementov iste barve ali pa iz različnih barvnih kombinacij. Vzorci in modelacije krojev so avtorsko delo, nakit je šivan ročno in vrednoten kot unikatno ročno delo.
Kolekcija je bila maja 2019 predstavljena na skupinski tekstilno-umetniški razstavi Zelena koreNit v Layerjevi hiši v Kranju, avgusta 2019 na samostojni razstavi v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani in junija 2020 na samostojni razstavi v okviru velike tekstilne razstave BIEN 2020, v projektnem prostoru Kamra v Bohinju.
V letošnjem letu pa je avtorica za kolekcijo prejela mednarodno nagrado BigSEE Product Design Award 2021.

Povezave:

www.arijanagadzijev.com/slovanka

bigsee.eu/slovanka

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.