Univerzitena Prešernova nagrada 2015

Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil s ponosom predstavlja letošnji dosežek magistranta oblikovanja tekstilij in oblačil Petra Movrina, ki je prejel študentsko Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani za leto 2015. Peter Movrin prejel nagrado za umetniško delo z naslovom Oblačilo kot nakit v kolekciji Lu Gedigte Perlaopis pod mentorstvom izr. prof. Elene Fajt. Nagrajena dela po presoji ocenjevalcev področnih komisij in članov univerzitetne komisije najbolj izpolnjujejo merila, kot so na primer znanstvena odličnost in ustvarjalno izvirnost, prodornost, odmevnost in uporabnost.

Doslej se KOTO lahko ponaša s študentsko Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani za leto 2007, ki jo je prejela Nataša Hrupič za umetniško delo z naslovom Mestne Oblike pod. mentorstvom prof. Almire Sadar in s študentsko Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani za leto 2005, ki jo je prejela Lara Plajh za umetniško delo z naslovom Žive nežive oblike pod. mentorstvom prof. Vere Sešlar.

Peter Movrin je po uspešnem zaključku dodiplomskega študija oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti leta 2011 nadaljeval študij na podiplomski stopnji. V času študija je sodeloval na številnih razstavah in modnih revijah doma in v tujini. Prva prelomnica na njegovi uspešni oblikovalski poti je predstavitev na mednarodni razstavi ‘Talent 2009’ v Designhuis Museum v Eindhovnu na Nizozemskem. Je dobitnik mnogih priznanj in nagrad, med katerimi velja izpostaviti ‘Mladi perspektivni’ na Mesecu oblikovanja leta 2013.

Celotno umetniško delo Petra Movrina izkazuje dobro poznavanje in razumevanje trajnostnega oblikovanja ter izjemno občutljivost za likovne in oblikovalske prvine. V svoji zgodbi se Movrin obrača k trajnosti, tradiciji in ročnim tehnikam izdelave, ki upočasnijo proces, obenem pa ustvarjajo izdelke, ki jih ljudje cenijo. V ta namen je v kolekcijo oblačil vpletel nakit, ki pripomore k temu, da obleka ni le kulisa, ampak nakit za telo, ki lahko traja večno. Nastala je dodelana in likovno bogata kolekcija, ki nas nagovarja z močno vizualno podobo.

Umetniško delo in celotno raziskovanje odlikuje sodoben način oblikovanja, subtilna estetska govorica, poglobljeno razmišljanje, kritični pristop in dovršena izdelava. Kolekcija unikatnih obačil je bila razstavljena v Ljubljani, Milanu, New Yorku in na Dunaju, kjer je požela dobre kritike strokovne in širše javnosti. Prejela je štiri nagrade na slovenskih in tujih tleh. Izjemno kvaliteto umetniškega dela dokazuje tudi njegova širitev v druge veje umetnosti, v film in industrijsko oblikovanje.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.