STYLO nagrada 2021

Zmagovalka letošnjega natečaja za mlade modne oblikovalce STYLO  je Zala Hrastar, študentka magistrskega študija Oblikovanja tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete UL OTGO.

Na modni reviji mladih modnih oblikovalcev STYLO Fashion na temo Peti element , ki se je 16. 9. 2021 odvijala v Protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru, je oblikovalka Zala Hrastar predstavila kolekcijo z naslovom Sprehod med spomini. Strokovna komisija, ki jo je sestavljala modna poznavalka in voditeljica Lorella Flego, odgovorna urednica revije Elle Slovenija Petra Windschnurer in modna oblikovalka in ustanoviteljica Benedetti Life Mateja Benedetti, je glavno nagrado, ki vključuje strokovno nagrado komisije, predstavitev v reviji Elle ter denarno nagrado v vrednosti dva tisoč evrov podelila perspektivni mladi modni oblikovalki Zali Hrastar. Zala poleg študija vodi lastno blagovno znamko Morja, ki temelji na principu trajnosti, oblikovanju iz odpadnih oblačil in materialov ter osveščanju.

Predstavitev koncepta kolekcije:

SPREHOD MED SPOMINI

Avtorica: Zala Hrastar

Osrednjo inspiracijo za projekt ”Sprehod med spomini” sem črpala v mestu Kranj, z bogato tekstilno zapuščino. Navdušile so me vzorčne tekstilne knjige in družina Pirc, delovanje v mestu, z okolico in sodelovanje družinskih članov.
Ozrla sem se v svoje okolje. Kdo sem? Od kod prihajam? Kam grem?
Spet med predobro poznanimi stenami prepojenimi z zvokom in besedam naših dni, v barvah in teksturah naših poti ter vonjem po pomladi.
Doma. Tam kjer je najlepše in včasih najtežje.
Sprehod med spomini je izraz hvaležnosti za vse kar je bilo in za vse kar še pride. Je družina; popolna v svoji nepopolnosti.
Tekstilije predstavljajo portrete in njihove ekstrakte – karakter.
Kolaži čustev; ker se vsak dan izoblikujemo in razvijamo. Spreminjamo in nadgrajujemo. Se učimo in rastemo.Danes nisem kot sem bila včeraj in jutri bo odseval danes.

Iz odpadnih tkanin, odrezkov pletiv in starih puloverjev, mehke bombažne plahte iz prejšnjega stoletja, ostankov ki nastanejo pri pletenju nogavic in odpadnih zaves, sem ustvarjala nove strukture, teksture, vzorce in tkanine z uporabo digitalnega tiska, prešivanja s pomočjo vodotopne koprene in tro-štiri nitnega šivanja. Nato sem materiale popeljala v tretjo dimenzijo; telo.
Nastala je kolekcija 4 silhuet, vsaka nosi svojo zgodbo.
Spremlja jih EP; 4 avtorske skladbe in 4 zgodbe. To mesto sanj, O hrepenenju, Knjiga življenja in O minljivosti.

Vizualno jih dopolnjuje še tekstilno-digitalna knjiga, ki vsak občutek še dodatno okrepi in podpre.

V zgodbi o sanjah, hrepenenju, življenju in minljivosti pa se lahko najdeš tudi ti.

Modeli: sestre in brat Maja, Aljaž, Ana in Zala
Fotografija: Anja Papuga @anjapapuga
MUA & frizura: Špela Hudobivnik @spelahudobivnik
Asistentka: Maja Gazvoda @mayagazvoda

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.