Nagradi DOS za življenjsko delo

Zaslužna profesorica Metka Vrhunc in Vesna Gaberščik Ilgo sta prejeli nagradi DOS – Društva oblikovalcev Slovenije za življenjsko delo na področju oblikovanja oblačil.

Metka Vrhunc in Vesna Gaberščik Ilgo sodita v generacijo ustvarjalcev, ki so v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja začeli uveljavljati poklic modnega oblikovalca v slovenski tekstilni industriji, natančneje, v usnjarsko predelovalni in industriji pletenin. Za svoje delo sta prejeli vrsto strokovnih priznanj in nagrad doma in v mednarodnem prostoru, bili dejavni v Društvu oblikovalcev, prirejali razstave in modne revije, tako samostojne kot s študenti Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, kjer sta predajali svoja znanja in izkušnje številnim generacijam mladih modnih oblikovalcev.
Metka Vrhunc je med številnimi priznanji za svoje ustvarjalno delo prejela tudi nagrado Prešernovega sklada. Kot profesorica na Naravoslovnotehniški fakulteti je sodelovala pri oblikovanju programa visokošolskega študija oblikovanja tekstilij in oblačil, ustanovljenega leta 1979. Univerza v Ljubljani ji je podelila naziv zaslužna profesorica.
Vesna Gaberščik Ilgo je bila dolgoletna oblikovalka pletenin v Almiri, ki je prav po njeni zaslugi postala najbolj cenjen in uspešen proizvajalec pletenin. Za svoje oblikovalsko delo je prejela številna priznanja in nagrade, največ pod imenom Almira design, prejela je tudi nagrado Prešernovega sklada.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.