Lucija Jankovec

Diplomsko delo 2013/2014, mentor prof. Elena Fajt

Koncepti trajnostne metodologije, ki so vneseni v kolekcijo so re- koncepti – ponovna uporaba, redizajn, recikliranje (reuse, redesign, recycle). Kolekciji Add-quant in Add no.2 temeljita na uporabi starih odrabljenih oblačil v kombinaciji z odpadnimi tekstilijami. Pri realizaciji kolekcij ni bila uporabljena nobena nova kupljena metražna tkanina. Celotni seštevek stroškov dveh kolekcij za izdelavo osmih modelov, ki imajo skupno šestnajst kosov, je znašal 13,75 eur.

Kolekciji sta izdelani iz tkanine, saj je njihova lastnost trdna vezava in povezanost osnove in votka. Kolekciji sta raziskava, kaj se s tkanino zgodi, če ji odvzamemo votkovno in osnovno nit, ter kaj se zgodi, če ji odvzamemo obe. Termin za tehniko odvzemanja osnovne in votkovne niti je avtorski in se imenuje iznitkanje – odvzem niti tkanja.

Kolekciji predstavljata možno iztočnico za vstop na trg. Način razvoja kolekcije predstavlja možnost, kako z minimalnimi stroški trgu ponuditi kolekcijo ali linijo sodobnih in estetsko oblikovanih oblačil, ki so izdelana z razmislekom o vplivu na okolje in družbo ter s pomislekom o osebni vlogi na trgu.

Fotografija/Sara Rman in Janez Marolt, u.d.i.a.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.