Nagrade in priznanja DOS 2015

V četrtek, 12. 11. 2015  je na slovesnosti v Cankarjevem domu Društvo oblikovalcev Slovenije  letos že osmič podelilo nagrade in priznanja.  Zaslužna profesorica Metka Vrhunc in Vesna Gaberščik Ilgo sta prejeli  nagrado za življenjsko delo na področju oblikovanja oblačil.

Podeli so štiri priznanja za oblikovalske dosežke ter eno priznanje za oblikovalski presežek, ki ga je prejel projekt shirting … in ekipa oblikovalcev Elena FajtDejan Krajnik in Lucija Jankovec.

Nagradi DOS za življenjsko delo+

Zaslužna profesorica Metka Vrhunc in Vesna Gaberščik Ilgo sta prejeli nagradi DOS – Društva oblikovalcev Slovenije za življenjsko delo na področju oblikovanja oblačil.

Metka Vrhunc in Vesna Gaberščik Ilgo sodita v generacijo ustvarjalcev, ki so v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja začeli uveljavljati poklic modnega oblikovalca v slovenski tekstilni industriji, natančneje, v usnjarskopredelovalni in industriji pletenin. Za svoje delo sta prejeli vrsto strokovnih priznanj in nagrad doma in v mednarodnem prostoru, bili dejavni v Društvu oblikovalcev, prirejali razstave in modne revije, tako samostojne kot s študenti Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, kjer sta predajali svoja znanja in izkušnje številnim generacijam mladih modnih oblikovalcev.
Metka Vrhunc je med številnimi priznanji za svoje ustvarjalno delo prejela tudi nagrado Prešernovega sklada. Kot profesorica na Naravoslovnotehniški fakulteti je sodelovala pri oblikovanju programa visokošolskega študija oblikovanja tekstilij in oblačil, ustanovljenega leta 1979. Univerza v Ljubljani ji je podelila naziv zaslužna profesorica.
Vesna Gaberščik Ilgo je bila dolgoletna oblikovalka pletenin v Almiri, ki je prav po njeni zaslugi postala najbolj cenjen in uspešen proizvajalec pletenin. Za svoje oblikovalsko delo je prejela številna priznanja in nagrade, največ pod imenom Almira design, prejela je tudi nagrado Prešernovega sklada.

Priznanje DOS za oblikovalski presežek+

Projekt shirting … je prejel priznanje DOS – Društva oblikovalcev Slovenije za oblikovalski presežek poleg nagrade za najboljši projekt spremljevalnega programa BIO 50 : ZDAJ za shirting 03

team shirting _ Elena Fajt, Dejan Krajnik, Lucija Jankovec

shirting … vzpostavlja nov model oblačenja, ki uvaja trajnostne vrednote tako v procesu produkcije kot tudi uporabe. Produktno izhodišče projekta je srajca, ki kroži med uporabniki – ena srajca, več uporabnikov, eno oblačilo, več izkušenj. Projekt se razvija skozi posamezne edicije – do sedaj jih je bilo predstavljenih šest, ki vključujejo 38 unikatnih srajc.

Srajce so oblikovali priznani slovenski modni oblikovalci in kreativne skupine: Almira SadarNataša PeršuhNataša HrupičPetja ZorecUrška in Tomaž DražSanja GrčićIvan RoccoDajana Ljubičić (shirting 03), pH15 (shirting 04), theCollective (shirting 05), Jelena in Svetlana ProkovićTanja Zorn GrželjMaja ŠtamolNika RavnikAna Jelinič (shirting 06).

Srajce je nosilo skoraj 200 uporabnikov doma in po svetu: v Istambulu, Sofiji, Pragi, Reki, Amsterdamu, Parizu, Baliju, v Baslu, Salzburgu, Stockholmu, Berlinu, Londonu in New Yorku in drugje.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.