IZVEDENI DOGODKI

  2021: Spletinar Družabne igre+

  Družabne igre imajo dolgo zgodovino. Namenjene so zabavi, pa tudi učenju. Ob njih se sprostimo, pa tudi tekmujemo. Popeljejo nas v fantazijski svet, ob njih postanemo  strategi, zbiratelji. Dobra igra je dobra zgodba, z ustreznimi elementi motivacije, jasnimi navodili in končno tudi dobrim izgledom. Vse to in še več smo spoznali na spletinarju Družabne igre, ki smo ga organizirali v sklopu predmetov Inovacijski management in Trženjsko upravljanje podjetij (2. stopnja GIK). Spletinar smo izvedli v sredo, 24. 2. 2021 od 12.00-13.30 v videokonfrenčnem okolju MS Teams.

  Vsebina spletinarja:

  • Uvod v družabne igre (prof. dr. Urška Stanković Elesini) – Uvod in kratka zgodovina družabnih iger.
  • Družabne igre (mag. Sanja Jedrinović) – Kaj je igra, vrste igre, elementi igre, igralne dinamike itd.
  • Mlajši otroci se učijo preko iger (Tanja Hrkač, prof. raz. pouka) – Igra za zabavo in učenje, dojemanje skozi igro, pravila igre.
  • Trženje družabnih iger (izr. prof. dr. Jani Toroš) – Marketing, vedenje potrošnika, družabne igre itd.

  Vsebina spletinarja:

   Družabne igre_spletinar

  2020: Igrive komunikacije (virtualna razstava)+

  Komunikacije so lahko navihane, zabavne pa tudi zelo igrive. Da je temu tako, smo se odločili dokazati z letošnjimi delavnicami, ki smo jih razvijali pri predmetih Inovacijski management in Trženjsko upravljanje podjetij. Delavnice smo razvijali v sodelovanju z Muzejem pošte in telekomunikacij (dislocirano enoto Tehniškega muzeja Slovenije). Naše delo sta budno spremljali in spodbujali dr. Estera Cerar in Ajda Kozjek iz muzeja.

  Delavnice so oblikovali študenti prvega letnika magistrskega študija Grafične in informacijske tehnologije. In kljub temu, da so bile komunikacije navihane ter nas postavljale pred nenehne izzive, smo jih uspešno rešili in težavam prišli do dna. Nastale so enostavne, zabavne, predvsem pa uporabne delavnice, ki jih bodo v muzeju lahko s pridom uporabljali in ponudili velikim in malim, mladim in mladim po srcu, družinam, posameznikom in skupinam obiskovalcev. Da pa ne bomo ostali le pri besedah, si lahko ogledate naš video, v katerem smo v kratkih, enominutnih izsekih prikazali deset igrivih delavnic.

  Delavnice so razvijali študenti 1. letnika magistrskega študija Grafične in interaktivne komunikacije pod mentorstvom prof. dr. Urške Stankovič Elesini in izr. prof. dr. Janija Toroša.

  2018-2019: Cankar ne jezi se+

  Leto 2018 je posebno leto. Pred 100 leti je umrl slovensk pisatelj, dramatik in pesnik Ivan Cankar. Pred 80 leti je bila ustanovljena Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU). Pred 60 leti je umrl slovenski pisatelj in umetnostni zgodovinar Izidor Cankar. Zato smo se na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo (UL NTF KIGT), v okviru treh predmetov odločili, da obeležimo obletnice na poseben način. Porodila se je zamisel o družabnih igrah. Pri predmetu Načrtovanje pisav smo razvili pisave, ki spominjajo na Ivana in Izidorja Cankarja. Povezano s poezijo kot tudi prozo, smo razvijali pisave s serifi, ki vsebujejo pridih obdobij, v katerih sta Cankarja ustvarjala. Pri predmetih Embalaža 2 in Inovacijski management smo družabne igre razvijali od idej preko prototipov do končnih izdelkov. Pot ni bila lahka, saj smo pogosto naleteli na težave, tako idejne kot tudi izvedbene. A to nas ni ustavilo. Načrtovali smo, risali, rezali, razmišljali, popravljali, pisali, tiskali, zgibali … in prišli do končnih iger, v katere smo vključili tudi pisave, izdelane pri predmetu Načrtovanje pisav.

  Izdelke smo zbrali na pregledni razstavi, ki je na ogled v Atriju ZRC (Novi trg 2, Ljubljana) do 17. 7. 2018.

  Za sodelovanje pri projektu se zahvaljujemo Jerneji Fridl, Nini Ditmajer, Ireni Naglič, Marku Juvanu, Luki Vidmarju, Marijanu Doviću, Marjetki Golež (vsi ZRC SAZU), Marijanu Rupertu (NUK) in Katji Malovrh Rebec. Zahvaljujemo se tudi sodelavcem (z Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje) Ani Mendizza, Mateju Pivarju, Alenki More, Jani Rozman in Raši Urbas.

  Mentorji: Urška Stanković Elesini, Urška Vrabič Brodnjak, Nace Pušnik, Jani Toroš.

   

  11/2018: Cankar ne jezi se je odpotoval v Slovenski dom KPD Bazovicana na Reko.

  12/2019: V okviru Cankarjevih dnevov, ki v tem tednu potekajo v Zagrebu, smo v knjižnici Bogdana Ogrizovića pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Slovenije v Zagrebu odprli razstavo družabnih iger in pisav Cankar ne jezi se. Izdelke na razstavi so pripravili študenti v letnem semestru študijskega leta 2017/18 pri predmetih Embalaža 2 in Inovacijski management, pisave pa pri predmetu Načrtovanje pisav. Dogodka so se udeležile tudi študentke lektorata za slovenski jezik z zagrebške Filozofske fakultete, ki so predstavile hrvaške prevode Cankarjevih del. Razstavo je odprl mag. Matjaž Marko, minister svetovalec z Veleposlaništva Republike Slovenije v Zagrebu.Več o Cankarjevih dnevih si lahko preberete tukaj. Povezava na galerijo slik.

  2-3/2019: Razstava Cankar ne jezisena kateri so predstavljene pisave in družabne igre, ki so jih ob Cankarjevem letu zasnovali študenti Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo (NTF UL), bo ponovno na ogled. Pri predmetu Načrtovanje pisav so razvili pisave, ki spominjajo na Cankarja, pri predmetih Embalaža 2 in Inovacijski management pa so družabne igre razvijali od idej preko prototipov do končnih izdelkov, ki se skrivajo pod imeni Ivanc kviz, Ivanova avantura, Beg po Ljubljani, Cankarija, Mati, kufe, Knjižni molj idr. Razstava je bila prvotno postavljena v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani, nato  v Slovenskem domu KPD Bazovica na Reki in v knjižnici Bogdana Ogrizovića v Zagrebu, sedaj pa se vrača nazaj v Slovenijo. Tokrat si jo boste lahko v času od 6. 2. do 3. 3. 2019 ogledali v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu. Povezava na galerijo slik.

  5-6/2019: Z razstavo Cankar ne jezi se, s katero predstavljamo pisave in družabne igre, ki so jih ob Cankarjevem letu zasnovali študenti Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo (NTF UL) pri predmetih Inovacijski management, Načrtovanje pisav, Oblikovanje embalaže in Trženjsko upravljanje podjetij, bomo tokrat gostovali na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu v času od 15. 5. do 10. 6. 2019. Vljudno vabljeni na odprtje razstave, 15. maja 2019 ob 14.30. Ob pogovoru in igranju družabnih iger bo zabavno. Povezava na galerijo slik.

  Skip to content

  Ooops...

  Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
  Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.