Almira Sadar

/slo/

Sem redna profesorica na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil, OTGO, NTF, Univerza v Ljubljani.

Leta 1986 sem diplomirala s področja oblikovanja oblačil na Oddelku za tekstilstvo Naravoslovnotehnološke fakultete, leto zatem pa na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Leta 1994 sem zaključila specialistični študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.
Leta 1997 sem ustanovila oblikovalski studio, v okviru katerega opravljam svoje raziskovalno delo: redno oblikujem kolekcije oblačil in tekstilij pod blagovno znamko Almirasadar, ki jih dvakrat letno predstavljam na modnih revijah ter sejmih doma in v tujini. Kot oblikovalka sodelujem pri različnih oblikovalskih projektih in razstavah, kot predavateljica vodim kreativne delavnice ter sodelujem na domačih in tujih konferencah.

Nagrade:

Leta 2005 sem prejela nagrado Trend za svoje oblikovalsko delo. Leta 2006 je bila za katalog razstave »Be the Hunted« podeljena srebrna nagrada na marketinškem festivalu v New Yorku in zlati MM v Ljubljani, leta 2013 sem bila nominirana za Elle design nagrado na področju mode, leta 2017 sem bila nominirana za Elle design nagrado za področje interierja, leta 2018 sem prejela nagrado za najboljši interier na področju kulturne dediščine.

Vodim predavanja, seminarje in vaje na:

– 1. stopnji univerzitetnega dodiplomskega študija Oblikovanje tekstilij in oblačil:
Oblikovanje oblačil 1,2,3; Modni dodatki 1; Trajnostna moda 1

– 2. stopnji podiplomskega magistrskega študija Oblikovanje tekstilij in oblačil:
Oblikovanje oblačil 4,5; Modni dodatki 2; Trajnostna moda 2

 

/eng/

In 1986, I graduated in Fashion Design and in 1987 in Architecture. Since 1987, I have been working as a Professor in Fashion Design at the University of Ljubljana. I have participated in many solo and group textile exhibitions in Slovenia and abroad. In 1997, I founded my own studio, in 2003 I became the art director of LJ STUDIO, designing collections of women’s wear and accessories for the brand ALMIRASADAR. In 2016, I launched ALMIRASADAR home collection with an emphasis on traditional hand work, which  highlights the local characteristics and the forgotten cultural values, and develops the emotional component in contemporary design.

I regularly design clothing and textile collections under the Almirasadar brand, which I present twice a year at fashion shows and fairs at home and abroad. As a designer, I participate in various design projects and exhibitions, as a lecturer I lead creative workshops and participate in domestic and foreign conferences.

Awards:

Trend, award for the best fashion design, Ljubljana, 2005

Golden MM award for the catalogue “Be the Hunted”, 2006

Silver Medal, New York Marketing Festival for the catalogue “Be the Hunted”, 2006

Nomination for the Elle Fashion Award for the best Slovenian Fashion Designer, 2013

Nomination for the Elle Interior Award for the best Slovenian Interior Designer, 2017

Award for the best interior in cultural heritage, 2018

I hold lectures, seminars and tutorials in:

– BA  study programme Textile and Clothing Design:

Clothing Design 1,2,3; Fashion Accessories 1; Sustainable Fashion 1

– MA study programme Textile and Clothing Design:

Clothing Design 4,5; Fashion Accessories 2; Sustainable Fashion 2

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.