DEKLICA Z VŽIGALICAMI

Prisrčno vabljeni na krstno uprizoritev in ponovitve nove slovenske komorne opere Deklica z vžigalicami: 23. in 24. 6. ob 20. uri v Stari Elektrarni v Ljubljani, 29. 6. ob 19. uri v Gledališču Park v Murski Soboti in 2. 7. ob 21.30. uri na Martinčevem trgu v Kopru. Izvirno delo Tine Mauko bo izvedeno v produkciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča ter v sodelovanju s Katedro za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete in Zavodom Bunker iz Ljubljane.

Glasba in libreto: Tina Mauko
Glasbeni vodja in dirigent: Iztok Kocen
Režija: Rocc
Scenografija, kostumografija in oblikovanje video-projekcij: Žiga Brezovnik, Borjan Litovski, Rebeka Mamić, Rebeka Pajek, Ajla Pilipović – študentje oblikovanja tekstilij in oblačil, mentorja: prof. Marija Jenko in doc. Rocc
Oblikovanje svetlobe: Rocc, Andrej Petrovčič
Producentka: Katja Konvalinka

Predstavo so podprli Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Koper in Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

O uprizoritvi:
Deklica z vžigalicami je nova slovenska komorna opera mlade uveljavljene skladateljice Tine Mauko. Nastala je po motivih slavne istoimenske pravljice Hansa Christiana Andersena iz leta 1845. Kruta zgodba o sanjah in upanju umirajočega otroka je v naši operni podobi sicer posodobljena, a vznemirljivo aktualna, saj se zdi, da se medčloveški odnosi v podrugem stoletju niso spremenili: na ulicah še vedno ravnodušno hodimo mimo ljudi s socialnega roba, pred televizijskimi ekrani pa navidezno sočustvujemo z nesrečo sveta, preden ugasnemo televizijo in mirno zaspimo…
Deklica z vžigalicami je hkrati slavospev domišljiji in svetu onkraj običajnega izkustva, ki ju sodobni agresivni materializem ne ceni. Nova slovenska opera tako ni le poučna pravljica za otroke, temveč gledališko ogledalo zdajšnje družbe, umirajoča deklica pa več kot zgolj tragična figura, saj nam v svojem »odhajanju« odpira nekaj novega. Ali pa prastarega, še iz časov, preden je človek udomačil ogenj, eno nastarejših iznajdb. Ohranjanje živega ognja je bila v tistih časih ena najpomembnejših človeških nalog, in ugašajoči plamenček ob koncu predstave obiskovalca tako popelje v iskanje mistične pradavnine v nas.
Rocc

Fotografije: Darja Štravs Tisu

Fotografije z gostovanja v Kopru: Borjan Litovski

Na podlagi določil NIJZ je za obisk predstav potrebno dokazilo o prebolelosti, cepljenosti ali negativnem testu na virus SARS-CoV-2.

Vstopnice: www.olaii.com

VABILO
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.