PREPLETANJA

Vabimo vas na odprtje razstave projektov diplomantk Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete UL

PREPLETANJA // INTERWEAVINGS

Tekstilna poustvarjanja izročil zakoncev Vurnik

V sredo, 1. junija 2022, ob 19. uri v galeriji Šivičeva hiša v Radovljici, Linhartov trg 22.

Razstava je nastala v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije in Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.
Razstavo bosta odprla župan Občine Radovljica, Ciril Globočnik, in predstavnik Krajevne skupnosti Radovljica, Andrej Golčman.

Avtorice: Sara Šmid, Rebeka Mamić, Teja Šter, Anita Končar in Ela Lesar
Mentorici projekta: Marija Jenko in Barbara Viki Šubic
Sodelujoči: Ursula Oitzl, Andrej Vilar, Marjeta Čuk, Uroš Štefelin, Mojca Košir in Nina Glavič

Saro Šmid, Rebeko Mamić, Tejo Šter, Anito Končar in Elo Lesar je navdušilo izjemno kulturno izročilo, napredna arhitektura ter pomenljiv slikarski in oblikovalski opus, ki sta ga slovenskemu narodu predala Ivan in Helena Vurnik. Različni pogledi na njuno ustvarjanje so jih vodili k oblikovanju različnih tekstilnih izdelkov v okviru njihovih diplomskih del, a vse so se najprej vživele v čas, v katerem sta umetnika delovala. Začenši z Dunajem, kjer sta skupaj študirala in kjer ju je zajel val novega stila secesije, je pozornost študentk pritegnilo predvsem njuno zrelo ustvarjalno obdobje v Radovljici in širše po Sloveniji.

Iskreno sta se posvečala delu, družini in domovini. Lepota njunih del ni samo plod njunih izjemnih talentov, ampak izvira iz razumnosti, ki sta jo z vzajemnim spoštovanjem razvijala in krepila, duhovnosti, ki sta jo sprejemala kot dar, in domoljubja, brez katerega ne bi mogla živeti.

Študentke so prevzeli arhitekturni detajli, virtuozna ornamentika in posebna barvitost njunih del. V svojih risbah, podlagah tekstilnih vzorcev, so študentke na različne načine poustvarile prevzeto motiviko. Vurnikovo izročilo so ponotranjile in ga primerjale s sodobnim načinom življenja. Oblikovanje tekstilnih vzorcev, svojsko delo, ki vključuje različna računalniška orodja, in v nadaljevanju še različne tekstilne izvedbene tehnike, so uporabile za predstavitev svojih pogledov na sedanjo bivalno kulturo.

Ustvarile so različne uporabne tekstilne izdelke, ki so jim svojstveni izraz nadeli prav izvirni tekstilni vzorci, izpeljani iz Vurnikove dediščine. Čiste likovnosti tekstilnih vzorcev so se skozi ustvarjalno fazo diplomskih del preoblikovale v tekstilne tvarine, pletiva, tkanine in tiskanine – osrednje sestavine prostorskih tekstilij, namiznih pogrinjkov, oblačil in modnih dodatkov na razstavi v poklon Ivanu in Heleni Vurnik, arhitektu in slikarki.

Marija Jenko

Vurnikovi dnevi 2022

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.