3D TISKAN NAKIT KOT KOVINSKI ODTIS ZGODOVINE ROGA

Razstava 3d tiskanega nakita v Labu za nakit Centra Rog na Trubarjevi 72 v Ljubljani.

Otvoritev 15.decembra 2023 ob 17h. Razstava bo odprta do 10. februarja 2024

Študentje in študentke OTOM: Čebokelj Izabel, Čotar Kaja, Čufer Kaja, Godec Nika, Krebs Lan, Litovski Borjan, Mamić Rebeka, Marinič Gašpar, Pajek Rebeka, Šilec Pia, Šmid Sara, Šter Teja, Trajcheska Emanuela, Urankar Kaja

Mentorice: prof. Karin Košak, prof. dr. Deja Muck, doc. dr. Tanja Nuša Hočevar, teh. sodelavka Marjeta Čuk

Fotografije: teh. sod. KIGT Uroš Batič.

Skoraj 10letno eksperimentalno sodelovanje NTF- KOTO/KIGT in takratnega Roglaba na področju kreativne uporabe novih izdelovalnih tehnologij je doseglo svoj vrh v projektu 3D tiskanega nakita inspiriranega z industrijsko dediščino tovarne Rog v novoodprtem Centru Rog.

Razstava predstavlja svet inovativnega oblikovanja študentov magistrskega programa Oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, ki so bili navdahnjeni s preteklostjo nekdanje tovarne Rog in so se posvetili oblikovanju unikatnega nakita.
Zgodovinski okvir razstave seže nazaj do leta 1951, obdobja, ko je na tem mestu delovala tovarna koles in pisalnih strojev. Inspiracijo za oblikovanje nakita so študenti črpali iz industrijske dediščine preteklih let, ko so kolesa in pisalni stroji igrali ključno vlogo v proizvodnji takratne tovarne Rog.
Vsak kos nakita je oblikovno navdahnjen iz industrijskih oblik sedežev, koles, okvirjev za pony kolesa, prtljažnikov, verig, tipk pisalnih strojev ipd. in oblikovno preveden v skice za prstane, ovratnice, broške, zapestnice in uhane. Pri oblikovanju nekaterih kolekcij smo preizkusili tudi pomoč umetne inteligence Ai – Gencraft in Dall-E. V naslednji fazi so tehnične skice s pomočjo programa Blender prevedli v digitalne modele, nato pa z uporabo inovativne tehnologije 3D tiska in kovinskega praškastega materiala natisnili. Natančnost tiska detajlov, ki jo doseže 3D tisk s kovinskim praškastim materialom je izjemna in omogoča nosljive unikatne končne izdelke. S tem načinom izdelave so študentje ne le oživljali kulturno dediščino Centra Rog, temveč tudi razkrivali prepletanje zgodovine in sodobnosti skozi svoje umetniške stvaritve.
Vsak izdelek nosi pečat umetniškega izraza in truda študentov, podprtega s strani mentoric. Nakit je nastal v sodelovanju z inovativnim podjetjem NPPower d.o.o. iz Maribora, ki je natisnilo kovinske kose nakita in tako omogočilo izvedbo razstave, kjer se preteklost sreča s sodobnostjo v vsakem kovinskem detajlu. Fotografije na razstavi je ustvaril teh. sodelavec KIGT Uroš Batič.

Razstava je bila odprta 15. decembra 2023 in bo na ogled v Labu za nakit Centra Rog na Trubarjevi 72 do 10. februarja 2024.

Ogled razstave skozi vhod na Petkovškovem nabrežju je možen ob torkih in četrtkih med 11. in 14. uro.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.