AGRIPINA

G. F. Händel: AGRIPINA – opera v treh dejanjih

Ljubezenske prevare in politične igre nekoč in danes

Po večletnem premoru se baročna opera vrača na program Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, tokrat s premiero Händlove opere Agripina, ki bo v soboto, 23. aprila 2022, ob 19.30 Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Pod režijskim vodstvom Rocc-a ter dirigentom in glasbenim vodjo Egonom Mihajlovićem, bodo nastopile študentke in študenti oddelka za petje ter baročni orkester Akademije za glasbo.

V mladostnih interpretacijah bodo v vlogah junakinj in junakov starega Rima v nadčasovno-aktualni odrski postavitvi nastopili Ana Benedik, Sara Briški Cirman, Marko Erzar, Peter Grdadolnik, Talita Sofija Komelj, Martin Kozjek, Žiga Lakner, Antea Poljak, Rebeka Pregelj, Silvija Radjen, Aleksandra Radovanović, Dimitrije Savić, Blaž Stanjko, Nadia Ternifi, Alessandra Tessaro, Klemen Torkar in Jan Veljak.

Pri oblikovanju scene in kostumov so sodelovale študentke in  študenti oblikovanja tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. 

Scenografija: Borjan Litovski, Rebeka Mamić, Nuša Merše, Rebeka Pajek, Ajla Pilipović  // Mentorji: prof. Marija Jenko, doc. Rocc, doc. Jana Mršnik  // Zahvala: AquafillSLO in Inplet Slovenija

Kostumografija: Lucija Bostič, Neža Dapčević, Kristi Komel, Tia Krašovec, Gašpar Marinič, Anže Mrak, Zoja Muhič, Lenart Šolar, Tanja Vidic, Maja Zupanc // Mentorji: prof.  Elena Fajt, doc. Petja Zorec, asist. Alenka More, doc. Rocc  // Zahvala  Nini Glavič, Mateji Kert, Mojci Košir in  Sari Valenci

Oblikovanje mask in pričesk so prevzele študentke Fakultete za aplikativne vede (VIST) ter dijakinje Srednje frizerske šole Ljubljana. Za celostno vizualno podobo projekta pa so poskrbeli študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL.

Produkcija opere nastaja v sodelovanju s Cankarjevim domom ter ob podpori Sveta za umetnost Univerze v Ljubljani in Krke d.d.. 

Agripina po mnenju sodobnih kritikov velja za prvo Händlovo operno mojstrovino polno svežine in glasbene invencije in velja za eno najpopularnejših v razcvetu baročne opere v 21. stoletju. Je Händlova druga opera, ki je nastala proti koncu njegovih formativnih let v Italiji. V času beneškega zimskega karnevala 1709–1710 je v gledališču San Giovanni Grisostomo doživela kar 27 izjemnih izvedb, njen velik uspeh pa je tedaj komaj 24-letnemu Händlu močno utrdil ugled po vsej Evropi. Operna zgodba temelji na delih Tacita in Svetonija, vendar je libretist likom namenil več lahkotnejšega, včasih tudi komičnega značaja, kot ga imajo sicer v antičnih delih in celo v večini poznejših Händovih oper. Prinaša nam satiričen pogled na politične manevre in osebne zaplete rimskega cesarja Klavdija, njegovih svetovalcev in podanikov ter njegove prebrisane žene Agripine, nadaljevanje zgodbe pa srečamo v mnogo zgodnejši Monteverdijevi operi Kronanje Popeje, ki spremlja peripetije v ljubezenskem trikotniku Nerona, Popeje in Otona.

Predstave:

  23. april 2022, 19.30, Linhartova dvorana, Cankarjev dom  (premiera)

  24. april 2022, 19.00, Linhartova dvorana, Cankarjev dom

  4. maj 2022, 19.00, Linhartova dvorana, Cankarjev dom

  5. maj 2022, 19.00, Linhartova dvorana, Cankarjev dom

Vljudno vabljeni! 

VSTOPNICE:

Cankarjev dom – Informacijsko središče in prodaja vstopnic (podhod Maxija)

Odprto ob delavnikih od 11.00 do 13.00 in od 15.00 do 17.00, ob sob. od 11.00 do 13.00 ter uro pred prireditvami.

– 10,00  /  14,00 EUR

– 8,00 EUR *za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije– 5 % popusta ob nakupu na cd-cc.si

Spletni nakup

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.