IZDELAVA MASK IZ TKANIN – POZIV

Na NTF, OTGO, Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil smo se hitro odzvali na trenutno krizno situacijo v Sloveniji. Pripravili smo navodila za šivanje bombažnih mask za večkratno uporabo. Študente, ki so se vrnili na svoje domove po Sloveniji, smo vzpodbudili, da s šivanjem mask pomagajo svojim bližnjim, svojim lokalnim skupnostim, vsem, ki bi maske v tem času potrebovali.
K šivanju mask vabimo tudi vse ostale študente in zaposlene. Za šivanje mask je potrebno nekaj osnovnega znanja, možno je porabiti ostanke tkanin ali reciklirati stare bombažne rjuhe, robčke.

 
Opozorilo: maske nudijo zaščito pred vdorom virusov, odvisno od materiala, samo do 50 %. Dihanje pod masko ne sme biti oteženo. Maske je potrebno, podobno kot kirurške, menjati pogosto, saj se lahko pod njimi poleg virusov naberejo še drugi patogeni organizmi in delci, ki lahko dražijo pljuča ( prof. Marija Gorjanc).

 

Najpomembneje je, da z izdelavo mask pomagamo tistim, ki jih potrebujejo.
Maske lahko pošljete na naslednje naslove:
Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, Rakeževa ulica 8, 3240 Šmarje pri Jelšah
Klinika Golnik, Golnik 36, 4204 Golnik
Dom starejših občanov Metlika, Mestni trg 16, 8330 Metlika
Fractals, zavod za družbene inovacije, Tabor 18, 1380 Cerknica

 

Na fotografijah so že izdelane maske naših študentov: Jaka Podgoršek, Žiga Brezovnik, Špela Hudobivnik z navodili, ki jih je pripravila prof. Almira Sadar.

Natančna navodila za izdelavo zaščitnih mask iz tkanin
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.