IZKLEKLJANI // B-LACE

Vabljeni na 40. FESTIVAL IDRIJSKE ČIPKE, ki se bo odvijal od 17. do 19. junija 2022 v Idriji.

Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje NTF UL na festivalu sodeluje z osrednjo razstavo IZKLEKLJANI // B-LACE, ki bo na ogled na Gradu Gewerkenegg, Razstavišče Nikolaja Pirnata, Prelovčeva 9 v Idriji od 17. junija do 31. avgusta 2022. Odprtje razstave bo v petek, 17. 6. 2022 ob 19. uri.

Razstava Izklekljani predstavlja izbrane projekte Street lace, T-shirt Urbana čipka, T-shirt II, Avatar, Ovratniki ter diplomsko delo Špele Hudobivnik z naslovom Med škarjeroko in klekljeroko. Povezuje jih skupna zamisel o združevanju tradicionalne idrijske čipke in sodobne mode. Študenti Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje so v sodelovanju s klekljaricami več stoletij staro tekstilno tehniko klekljanja vsak na svoj način poustvarili in ji vdahnili mladostno svežino. Projekti predstavljajo uspešno sodelovanje med ustvarjalci različnih generacij, poklicev in življenjskih izkušenj, združujejo ročne tehnike z novimi tehnologijami, klasične materiale z modernimi, tradicionalne motive z nekonvencionalnimi vzorci in barvami ter s tem uveljavljajo prelepo izročilo preteklosti v sodobnosti. Celostno vizaualno identiteto projekta je oblikoval Rok Marinšek.
Predstavljeni projekti so v zadnjih dveh letih nastali v sodelovanju med Občino Idrija, Društvom klekljaric idrijske čipke, Čipkarsko šolo Idrija in Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani.
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.