OdSTRTE Govce

Po ustnih virih je vas Govce (ali Golce) nastala pred letom 1400, v pisnih virih pa se kraj Goltz omenja že leta 1529. V obdobju razcveta je vas nad Laškim štela sedem domačij in okrog sto ljudi. Vse, kar so potrebovali za življenje, so pridelali na kmetijah in celo za prodajo v dolino je ostalo. Vas je tako živela stoletja, niti Turki ji niso prišli do živega. Leta 1963 so vaščane Govc razselili, vas pa porušili. Vzrok je bil kakovosten premog (Svato Krasnik, Dnevnik, 21. 7. 1995).

 
„Zanimivo, ko smo orali, smo premog zoravali ven. Nihče ni pomislil, da bi šel ta premog odkopat, pa da bo z njim kuril doma. Rekli so, da kaj bomo s tem kurili, ko pa tako nesrečno smrdi,“ je povedal Franc Napret, čuvaj pokopane vasi.

 
Vasi v resnici ni več, živi le še v spominu njenih izseljenih prebivalcev. Strehe hiš, ki jih je pogoltnila zemlja, črna od premoga, v prenesenem pomenu poosebljajo klobuki. Pogled nanje se odstre šele, ko pogledamo skozi odprtine v zastorju in zagledamo skupino klobukov, ujetih na nitkah med nebom in zemljo – v poklon vsemu, kar je zaradi prekomernega izkoriščanja naravnih virov moralo oditi.

 
Pri projektu, predstavljenem ob dnevih evropske kulturne dediščine, so študentke oblikovanja tekstilij in oblačil, Maša Brna, Eva Jež, Albinca Podkrižnik, Kristi Komel, Neža Knific, Neža Cigale in Sara Feri, pod mentorstvom prof. Marije Jenko sodelovale z mag. Matejo Golež z Zavoda za gradbeništvo Slovenije, geologinjo in konservatorko.

 

Prisrčno vabljeni na otvoritev razstave Odstrte Govce v Mitnici pred Naravoslovnotehniško fakulteto na Snežniški ulici 5 v Ljubljani, v torek 25. 09. 2018 ob 13 uri.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.