PREPLETANJA V GALERIJI ZVKDS

Vabimo vas na ogled razstave projektov diplomantk Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete UL

PREPLETANJA 

Poustvarjanja izročil zakoncev Vurnik

v Galeriji ZVKDS Spomeniškovarstveni center, Trg francoske revolucije 3, Ljubljana.

Razstava je nastala v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije in Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Razstava bo odprta do 30. julija 2022.

Avtorice: Sara ŠmidRebeka MamićTeja ŠterAnita Končar in Ela Lesar
Mentorici projekta: Marija Jenko in Barbara Viki Šubic
Sodelujoči: Ursula OitzlAndrej VilarMarjeta ČukUroš ŠtefelinMojca Košir in Nina Glavič

V okviru razstave se bodo odvijale različne tematske delavnice, ki jih bodo vodile diplomantke Oblikovanja tekstilij in oblačil.

Teja Šter: SONČNA PESEM V ZANKAH (vezenje tapiserij)
6. 7. in 9. 7. 2022, 12.00 – 18.00
Na delavnici bomo spoznali tehniko vezenja s cevasto iglo, s katero se prebada osnovno tkanino s hrbtne strani, na licni pa nastanejo zanke različnih višin. Z različnimi motivi lahko nastanejo zanimivi dekorativni ali uporabni tekstilni izdelki, od tapiserij do podstavkov za kozarce, tekstilij za dom in raznih modnih dodatkov. Uporaba prej različnih debelin zahteva uporabo primerno široke igle, prav tako pa je pomembno, kako gosto oziroma redko je tkana osnovna tkanina. Ne smemo pa zanemariti niti sestave preje, saj se vsaka surovina obnaša drugače, ko nastajajo zanke. Ko izberemo primerne materiale in orodje, je sama tehnika zelo sproščujoča in preprosta.

Anita Končar: PREPLET VZORČENJA
16. 7. in 30. 7. 2022, 12.00 – 18.00
Na delavnici bo mogoče s flomastri za tekstil na blago narisati poljubne vzorce. Priporočeno je, da s seboj prinesete belo majico ali poljuben kos belega tekstila, ki bi si ga želeli vzorčiti. Flomastri bodo na voljo na delavnici. Delavnica je super priložnost, da si popestrite kakšen bel T-shirt ali bel prtiček, ki vam neuporabljen stoji v omari.

Ela Lesar: KVAČKALNICA
16. 7. in 30. 7. 2022, 12.00 – 18.00
Ali znaš kvačkati? Ali za kvačkanje vedno potrebuješ kvačko?
Na delavnici bo predstavljena tehnika ročnega kvačkanja. Spoznali bomo osnovne te tehnike in preje različnih kvalitet ter debelin. Naučili se bomo izdelati preprost izdelek v obliki zapestnice ali obeska.

Sara Šmid: NESKONČNI VZORCI
23. 7. in 27. 7. 2022, 12.00 – 18.00
Ali veš, kako se oblikuje neskončno ponovljiv vzorec? Kako ustvariti prepletanje prepoznavnih figur? Uporabili bomo preprosta orodja za ustvarjanje vzorcev, se poigrali z domišljijo in spoznali, kaj ponujajo različne tekstilne tehnike, ter kako le-te vplivajo na izgled vzorca.

Več na povezavi do uradne spletne strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Vabljeni!

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.