Prof. Dušan Kirbiš prejme nagrado Prešernovega sklada

Dolgoletni predstojnik KOTO, prof. Dušan Kirbiš prejme nagrado Prešernovega sklada za 2022 za razstavo O IZVORU PODOB.

Iz utemeljitve:

“Slikar Dušan Kirbiš nagrado Prešernovega sklada prejme za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj, ki je bila na ogled med marcem in majem 2021. Na njej je predstavil svoja najodličnejša dela iz štirih desetletij ustvarjanja, “ki smo jih sprejeli kot izpostavljena ikonična dela slovenske sodobne umetnosti, pa tudi najnovejše slike-objekte, s katerimi slikar posega v samo bistvo in na sam začetek likovne misli, piše v obrazložitvi strokovne komisije za likovne in novomedijske umetnosti.
Ob analitično zasnovani pregledni razstavi je izšla obsežna monografija enakega naslova s spremno študijo Nadje Gnamuš.
Kot še piše v obrazložitvi, je Kirbiš vrhunski ustvarjalec in poglobljen premišljevalec o teoretskih vprašanjih umetnosti. Umetnostni zgodovinar Tomaž Brejc ga je zaradi njegovega teoretskega znanja in razumevanja zgodovine umetnosti označil za “varuha tradicije”, ki je, četudi zlahka uporablja sodobno vizualno tehnologijo, vedno najprej slikar, ki se poglablja v slikarsko metafiziko.
Njegova dela so zastopana v večini javnih zbirk in monografskih pregledov slovenske moderne in sodobne umetnosti ter v velikem številu selekcioniranih preglednih razstav doma in v tujini.”

Več v videu na: https://vimeo.com/656542386

 

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.