Razstava projekta Fabiani v Mitnici in Risalnici KOTO

Projekt so zasnovali študentje 3. letnika OTO 2014/15 pod mentorstvom prof. Karin Košak, doc. Katje Burger, asist. Arijane Gadžijev in v sodelovanju s Centrom  arhitekture (Barbara Viki Šubic, Polona Filipič, Špela Kuhar).

Študentje: Petra Šink, Dejan Petrovič, Tjaša Grudnik, Tea Eršte  Meškovič, Kaja Golob, Lovro Ivančić, Iris Wala, Sara Jankovič, Reneja Borštnar, Timotej Bistan, Tjaša Zalar, Estera Lovrec, Bernarda Conič, Nena Hribar, Nastja Podrekar, Urška Hvalica, Kaja Stegovec in Klavdija Frelih.

Prikazane naloge predstavljajo sodelovanje univerze in javnih kulturnih ustanov – v tem primeru Centra arhitekture pri razvijanju modnih in tekstilnih dodatkov ter preprostejših kosov oblačil na podlagi kulturne in arhitekturne dediščine.

Tokratni cilj je bil spodbujanje osveščenosti o pomenu in vrednosti slovenske arhitekturne dediščine na področju oblikovanja t.i . “turističnih izdelkov” oz. “spominkov”.

Na podlagi izvedenih del in načrtov arhitekta Maksa Fabianija v Sloveniji, Italiji in Avstriji so nastali izdelki – darila, ki so sodobna, originalna in uporabna v vsakdanjem življenju.

Študentje so se ukvarjali s prenosom Fabianijevih motivov na najbolj prodajane oblačilne in tekstilne izdelke, kot so npr. majice oz. T-shirti, šali, rute, blazine, obenem pa iskali tudi izvirne, še neuporabljene ideje za originalna in uporabna darila.

Pri tem so raziskovali in eksperimentirali z različnimi poobdelavnimi tehnikami od različnih vrst tiska, digitalnega tiska, sitotiska, tiska s pomočjo preslikačev, laserskega rezanja ipd.

Rezultati študentskega dela so vidni v široki paleti oblikovalsko originalnih in tehnološko dobro zasnovanih prototipov izdelkov.

Mentorji želimo, da bodo predstavljeni izdelki tokrat prišli do faze izvedbe manjših serij tako, da se bodo tudi dejansko prodajali v slovenskih turističnih trgovinah kot so npr. TIC, MAO in IKA.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.