Sodobna idrijska čipka

Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil
Naravoslovnotehniška fakulteta
Univerza v Ljubljani

v sodelovanju z

Občino Idrija,
Centrom za Idrijsko dediščino,
Društvom klekljaric idrijske čipke
Ljubljanski teden mode, Ljubljanski grad
30. marec ob 18.30 – revija in ob 20.00 – razstava

Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti (NTF) Univerze v Ljubljani že vrsto let uspešno sodeluje z Občino Idrija, Centrom za Idrijsko dediščino in Društvom klekljaric idrijske čipke. Letošnji projekt vključuje dvanajst unikatnih kreacij, ki bodo najprej predstavljene na zaključni modni reviji NTF Ročne tehnologije, ki bo v okviru Ljubljanskega tedna mode, 30. marca na Ljubljanskem gradu, kasneje, v soboto 17. 6. 2017, pa tudi na 36. festivalu idrijske čipke na Mestnem trgu v Idriji.

Študenti oblikovanja tekstilj in oblačil – Julia Kaja Hrovat, Dejan Petrović, Admir Kapić, Klara Dulc, David Bacali, Petra Frank, Mateja Zajc, Tara Lombergar, Valerija Intihar, Denis Lukešević, Anja Medle in Kaja Repenšek – so pod mentorstvom izr. prof. Elene Fajt in prof. Marije Jenko oblikovali unikatne koktajl in večerne obleke, v katere so vključevali sodobne interpretacije idrijske čike.

V Idriji je doma slavna idrijska čipka, ki je skozi stoletja postala pomemben del slovenske kulturne dediščine. Uporaba čipk je v zadnjih desetletjih prerasla tradicionalen pogled na te prefinjeno izdelane umetnine, saj se z uporabo novih vzorcev in materialov pojavljajo vedno nove vizije idrijske čipke. Ta ni več namenjena samo okraševanju slovesnih oblačil ali opremi domov – idrijska čipka je postala modni dodatek v obliki razkošnega nakita, opazimo jo lahko vgravirano v steklu in keramiki, kot potiske na oblačilih ali kot telesne poslikave, celo kot kulinarični dodatek.

Veščino klekljanja idrijske čipke, eno najzahtevnejših ročnih spretnosti, ohranjajo Idrijčani živo in prisotno z vsakoletnim tradicionalnim mednarodnim Festivalom idrijske čipke, ki ga organizira Center za idrijsko dediščino. Festival bo letos že 36-i po vrsti, tokrat med 16. in 18. junijem. Slednji je zaradi svoje odmevnosti in prepoznavnosti glavni promotor idrijske čipke. Poleg tradicionalnih prireditev, povezanih z idrijsko čipko (tekmovanje v klekljanju, razstave, modne revije…), je program festivala obogaten z različnimi dodatnimi dogodki, letos npr. z mednarodnim florističnim srečanjem.

V zadnjih letih želi festival slediti na eni strani tradiciji, ki jo idrijska čipka pooseblja, na drugi strani pa s svojo vsebino in pristopi v komunikaciji želi postati sodoben dogodek, ki svojo vsebino gradi na lastnostih, ki jih čipka nosi: natančnost, spretnost in iznajdljivost, rdeča nit v zadnjih letih pa je inovativnost in kreativnost.
Ta nova ustvarjalna smer razvoja idrijske čipke se je pričela realizirati v sodelovanju s Katedro za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete (NTF) Univerze v Ljubljani. Poleg NTF in Občine Idrija v projektih sodelujeta tudi Društvo klekljaric idrijske čipke in Center za idrijsko dediščino Idrija kot koordinator.

Dolgoletno sodelovanje med NTF in idrijskimi klekljaricami je pripeljalo do izjemnih oblikovalskih stvaritev, ki ne samo da ohranjajo tradicionalne vidike idrijske čipke, ampak s svojo samosvojostjo in svežino dokazujejo, da ima le-ta izjemne možnosti za oblikovanje in različne modifikacije v nove, modernejše oblike. Kreacije in izdelki študentov NTF so v zadnjih letih redno prisotni na Festivalih idrijske čipke – v obliki razstav in modnih revij in z izdajo različnih publikacij. Idrijska čipka pa se pojavlja tudi kot glavna tema v številnih diplomskih in magistrskih delih. Festival vključuje tudi razstavo, na kateri bodo predstavljene čipke-miniature, ki jih bodo oblikovali študenti oblikovanja tekstilij in oblačil pod mentorstvom prof. Marjete Godler.

Fotografije srečanja študentov oblikovanja tekstilij in oblačil s klekljaricami v Idriji.

Več o festivalu idrijske čipke…

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.