Zveneče skulpture

Prisrčno vabljeni na otvoritev razstave projekta ZVENEČE SKULPTURE, ki bo v sredo, 8. marca 2017, ob 13. uri pred Mitnico na zelenici med Aškerčevo in Snežniško ulico v Ljubljani.

Razstavo so zasnovali in izvedli Franci Krevh, akademski glasbenik in profesor tolkal, magistra Mateja Golež iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije in Tomaž Majcen iz Muzeja Laško, ki sta diplomirana inženirja geologije ter arhitektka, akademska slikarka in specialistka grafike Marija Jenko, profesorica na Naravoslovnotehniški fakulteti.

V Konservatorskem centru modernih in sodobnih umetnosti, v Mitnici bomo za 8. marec na ogled postavili Zveneče skulpture, ki sta jih ustvarili akademski kiparki Alenka Vidrgar in Dragica Čadež ter akademski slikar Boštjan Lapajne po konceptu Francija Krevha iz društva Slovenski tolkalni projekt in Alenke Vidrgar z akustičnimi znanji Matevža Bajdeta. Prvič so zazvenele na koncertu Zeleno polje, rdeča prst skladatelja Pavla Mihelčiča.
Umetnine v kamnu in glini z najrazličnejšimi oblikami sledijo potrebam zvoka. Izhajajo iz litofonov, prosto nihajočih kamnitih plošč, razporejenih po tonskem zaporedju. Povsem verjetno je, da so bili kamni prva glasbila, ki so prebudila človekovo zavedanje o ritmu. Ob njihovi primarni glasbeni vlogi so jih uporabljali tudi za obredne namene in komunikacijo. Danes pa glasbenike in skladatelje kamen vzpodbuja tudi k interdisciplinarni sinergiji. Skupaj z likovnimi umetniki, geologi in fiziki razvijajo in ustvarjajo izvirna glasbila.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.