Predmet je namenjen tistim, ki vas zanima povezava in vpliv mineralov ter geokemičnih prvin na zdravje. Predmet je zasnovan v obliki predavanj, ki jih izvajava Nina Zupančič in Nastja Rogan Šmuc ter seminarskih vaj, v okviru katerih slušatelji pripravite seminarsko nalogo, ki jo javno predstavite kolegom.
Z vsebinami bomo deloma posegli na področje kemije in biologije, kjer se bomo seznanili z mehanizmi vnosa snovi v celico oz. v žive organizme. Seznanili se boste z biološko funkcijo prvin ter odzive organizmov nanje. Spoznali bomo, katere prvine in v kakšnem deležu so za organizme bistvene in kakšne so lahko potencialno strupene. Razlikovati se boste naučili med naravno obilnostjo prvin, antropogenimi viri ter pomenu speciacije prvin. Opredelili in definirali bomo geološki vpliv na prehrano rastlin in živali. Spoznali boste geološki izvor ter biološki pomen posameznih prvin. Del predavanj pa bo posvečen tudi okoljski epidemiologiji, patologiji in toksikologiji.


geomed

geomed4

geomed3

geomed2

geomed2

geomed

Geologija (UN)

StopnjaLetnikSemesterETCS
1363

Kontaktne ure

PredavanjaSeminarjiVajeOstaloΣ
30150045

Izvajalci

UčiteljNastja Rogan Šmuc
Nina Zupančič
Asistent
Tehniški sodelavec

Izpitni roki

Ni razpisanih izpitnih rokov!
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.