Akronim: boDEREC-CE

Naslov (ANG): Board for Detection and Assessment of Pharmaceutical Drug Residues in Drinking Water – Capacity Building for Water Management in CE

Naslov (SLO):  Odkrivanje in ocena prisotnosti novodobnih onesnaževal v vodnem okolju

Šifra projekta: CE1412

Vrsta projekta: Interreg CENTRAL EUROPE

Vodja: prof. dr. Mihael Brenčič

Obdobje trajanja projekta: 1.4.2019 – 31.3.2022

Odobrena sredstva: 2.328.141,00 €

Vloga UL NTF v projektu: Projektni partner

Internetna stran: https://programme2014-20.interreg-central.eu/Content.Node/boDEREC-CE.html

Vsebinski opis projekta:

Raziskav kažejo, da so v površinskih in podzemnih vodnik virih v zelo nizkih koncentracijah prisotne do sedaj neznane snovi umetnega izvora. Mednje sodijo: farmacevtski izdelki za ljudi in živali, pesticidi, industrijske kemikalije, izdelki za osebno nego in druge organske spojine. Te snovi imenujemo novodobna onesnaževala. Njihovega obnašanja v okolju še ne poznamo dovolj dobro in zaradi tega predstavljajo potencialno grožnjo, tako za ekosisteme kot za ljudi. Novodobna onesnaževala so trenutno zelo redko ali sploh niso vključena v redne okoljske monitoringe stanja voda.

V projektu boDEREC-CE se ukvarjamo s problematiko prisotnosti novodobnih onesnaževal v vodnem okolju. Poleg analize stanja v okolju želimo v okviru projekta razviti nove pristope za izvajanje monitoringa vodnega okolja ter vzpostaviti strategije za celostno upravljanje z vodnimi viri v odnosu do pojavljanja novodobnih onesnaževal v njih. V projektu sodeluje 12 partnerjev iz 7 držav (Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Avstrije, Poljske, Italije, in Češke).

V sklopu projekta boDEREC-CE se ne osredotočamo le na neposreden študij vedenja novodobnih onesnaževal v vodnem okolju, temveč se posvečamo tudi oceni učinkovitosti zmanjševanja te vrste onesnaževanja z uporabo različnih vrst tehnologij za čiščenje pitne vode. Poleg tega organiziramo tudi dejavnosti za obveščanje javnosti o ukrepih za zmanjšanje uporabe in odpadkov novodobnih onesnaževal.

 

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.