Petrogeneza magmatskih in metamorfnih kamnin

Vsebina predmeta je razdeljena na teoretsko petrologijo, v okviru katere se študenti podrobneje spoznajo s petrogenezo magmatskih kamnin, njihovimi geokemičnimi in izotopskimi značilnostmi ter okoljem njihovega pojavljanja. Poseben poudarek je na granitih in metamorfnih kamninah.
Graniti: klasifikacije, fazni diagrami granitnih sistemov, fizikalne lastnosti granitne magme, nastanek struktur v granitih, diferenciacija granitne magme, meja vulkan-pluton, delno taljenje – restiti, mešanje granitne taline z bazaltno, mehanizmi kontrole dviga in umestitve magme, hitrost dviga, kristalizacije in ohlajanja, oceanski plagiograniti, batoliti cordillerskega tipa (svetovni, evropski, slovenski), magmatizem znotraj plošče (A-tip in alkalni graniti), migmatiti, hlapne komponente in pegmatiti, izvor granitne taline glede na tektonska okolja, mafični vključki.
Metamorfne kamnine: kemične reakcije in kemična kinetika v metamorfnih kamninah, termodinamika mineralov in fazno ravnotežje v metamorfnih kamninah, mineralna kemija metamorfnih kamnin, metamorfni kristalizacijski mehanizmi, geotermometrija in geobarometrija metamorfnih kamnin, geokemija metamorfnih kamnin in določanje narave izvornih kamnin. Sledijo poglavja: Strukture in deformacije metamorfnih kamnin, Delno taljenje med visoko stopnjo metamorfoze, Fluidi in metasomatske reakcije med metamorfozo, Geodinamski pomen metamorfnih kamnin, Metamorfne kamnine v Sloveniji.
Vaje obsegajo makroskopsko in mikroskopsko prepoznavanje različnih vrst magmatskih in metamorfnih kamnin (tudi hidrotermalno spremenjenih) ter uporabo različnih diagramov in računalniških programov za njihovo klasifikacijo in frakcionirano kristalizacijo.

Geologija (MAG) - Geookolje in geomateriali (GGM)

StopnjaLetnikSemesterETCS
2125

Kontaktne ure

PredavanjaSeminarjiVajeOstaloΣ
30045075

Izvajalci

UčiteljMatej Dolenec
Mirijam Vrabec
Asistent
Tehniški sodelavec

Izpitni roki

Ni razpisanih izpitnih rokov!

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.