Uporaba geologije v arheologiji

Predmet je namenjen vsem, ki vas zanima arheologija ter želite geološko znanje uporabiti za reševanje problemov, vezanih na razvoj človeške civilizacije.
Predavanja bodo poleg nosilke izvajali tudi gostujoči predavatelji – arheologi in geologi, ki se ukvarjajo z naravoslovnim pristopom v arheologiji.
V uvodnih predavanjih se boste seznanili s tem, kaj je arheologija in kaj geoarheologija ter na katerih področjih ter s kakšnimi znanji lahko pri reševanju problemov sodelujemo geologi. Spoznali boste različne metode, ki jih uporabljamo v naravoslovnem pristopu v arheologiji – pregled in kartiranje ozemlja, geofizikalne tehnike, tehnike terenskega vzorčenja arheoloških sedimentov in tal, analitske tehnike za različne arheološke sedimente, različne tehnike določanja starosti, metode za analize najdb, instrumentalne analitske tehnike in statistične metode v geoarheologiji. Poseben poudarek bo na analizi kamnitih najdb, keramike in žlinder. Povezali boste svoje znanje mineralogije, petrologije, geokemije, GIS-a in kvartarja ter se naučili, kako jih uspešno uporabiti pri interpreatciji arheološke problematike.
Praktični del bo zajemal makroskopsko določanje kamnitih artefaktov, mikroskopijo keramike in žlindre, izdelavo geokemičnih kart.

arheo4 arheo1 arheo2 arheo3

Geologija (MAG) - Geookolje in geomateriali (GGM)

StopnjaLetnikSemesterETCS
2125

Geologija (MAG) - Regionalna geologija in paleontologija (RGP)

StopnjaLetnikSemesterETCS
2125

Kontaktne ure

PredavanjaSeminarjiVajeOstaloΣ
45030075

Izvajalci

UčiteljNina Zupančič
Asistent
Tehniški sodelavec

Izpitni roki

Ni razpisanih izpitnih rokov!

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.