Predavanje SGD – POPOTOVANJE PO MOSKOVSKIH GEOLOŠKIH MUZEJIH

Slovensko geološko društvo in Prirodoslovno društvo Slovenije vas vabita na predavanje prof. Mihela Brenčiča z naslovom
POPOTOVANJE PO MOSKOVSKIH GEOLOŠKIH MUZEJIH

Geologova neposredna strokovna in znanstvena izkušnja izhaja iz terenskega dela. Tam opazuje, meri in tolmači nastanek različnih geoloških formacij, rud, razvoj življenja, ali pa sodeluje pri raznolikih posegih v prostor. Vendar med svojim izobraževanjem geologi ne pridemo v stik le s kamninami, minerali in fosili v naravi, temveč se z njimi srečujemo tudi v različnih zbirkah.
Predavatelj je imel v lanskem letu nenavadno priložnost, da si je ogledal skoraj vse geološke muzeje v Moskvi. V Rusiji, ki skoraj šestdeset odstotkov bruto domačega proizvoda pridobi z izkoriščanjem naravnih bogastev, je geologija še vedno državno pomembna znanost. Podoben pomen imajo tudi muzeji, ki hranijo geološke zbirke. V predavanju bodo predstavljeni: Fersmanov mineraloški muzej, Paleontološki muzej Orlova, Muzej Zemlje Moskovske državne univerze, Geološki muzej Vernadskega in Razstava dosežkov narodnega gospodarstva – VDNKh.
A ker so muzeji predvsem v domeni kulture, je bil obisk moskovskih geoloških muzejev predvsem spoznavanje imaginarija geologije; srečanje s prepletom znanosti, umetnosti in tudi politike. Med to potjo pa ni manjkalo srečanj z izjemnimi eksponati.

Predavanje bo danes, 7. 4. ob 17. uri na Privozu 11, v predavalnici P-02 (v kleti) Oddelka za geologijo NTF.

Vljudno vabljeni!

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.