Razstava ob 150. obletnici rojstva prof. dr. Karla Hinterlechnerja

V letu 2024 obeležujemo 150. obletnico rojstva prof. dr. Karla Hinterlechnerja (1874–1932), geologa in mineraloga, enega od matičarjev Univerze v Ljubljani, njenega rektorja in dolgoletnega dekana Tehniške fakultete. Prof. Hinterlechner velja za ustanovitelja Ljubljanske geološke šole, zaslužen pa je tudi za to, da se je z ustanovitvijo univerze v Ljubljani vzpostavil edini študij rudarstva in metalurgije v tedanji Jugoslaviji in na celotnem Balkanskem polotoku. Zasluge mu gredo za nastanek in razvoj študija montanistike v Sloveniji in v širšem prostoru. Brez njegovega prizadevanja študija tehnike in obstoja Tehniške fakultete, ki so ju hoteli kmalu po ustanovitvi ukiniti, ne bi bilo. S Tehniške fakultete izhajajo vsi tehnični študiji na današnji univerzi, zato ga vse današnje tehniške fakultete obravnavajo kot enega od svojih ustanoviteljev.

Vljudno vabljeni na ogled razstave ob 150. obletnici rojstva prof. dr. Karla Hinterlechnerja v Galeriji Mitnica na Snežniški 5 v Ljubljani.

Razstava je na ogled od 8. do 31. maja 2024.

Odgovorni za razstavo: Tristan Rome, Mirijam Vrabec in Urška Stanković Elesini

Grafično oblikovanje: Sandi Selan, Elena Koradin in Tanja Medved

Lektoriranje: Barbara Luštek Preskar

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.