Geotermalna poletna šola

Med 3. in 8. julijem 2023 je v Ljubljani potekala že druga mednarodna poletna geotermalna šola, tokrat z naslovom »Napredek pri razvoju rabe geotermalne energije za ogrevanje, hlajenje in proizvodnjo elektrike«. Tokratno poletno šolo smo organizirali z Geološkim zavodom Slovenije (GeoZS) s podporo Islandske šole za energijo iz Reykjavika ter sofinanciranjem EGP projekta INFO-GEOTHERMAL ter COST projekta Geothermal-DHC.

Na dogodku je sodelovalo deset predavateljic in predavateljev iz Slovenije, Hrvaške, Kanade, Islandije, Nizozemske, Norveške in ZDA ter 24 udeleženk in udeležencev iz 13 različnih držav Afrike, Evrope in Severne Amerike s 46 % zastopanostjo žensk.

Sodelujoče smo seznanili z načini razvoja novih geotermalnih projektov, z dobro prakso raziskav, tehnologijo rabe in načini upravljanja s plitvo geotermalno energijo in rabo termalne vode ter z možnostmi optimizacije delovanja, da je vpliv sistemov rabe na okolje in človeka čim manjši in dolgoročno sprejemljiv. Poleg predavanj na Naravoslovnotehniški fakulteti smo imeli tudi celodnevno ekskurzijo v severovzhodno Slovenijo, kjer imamo največji geotermalni potencial, in terenske vaje v Ljubljani.

V torek, 4.7.2023, smo obiskali proizvodnjo toplotnih črpalk KRONOTERM v Trnavi: sistem daljinskega ogrevanja Lendave z geotermalnim dvojčkom v upravljanju Petrol d.d.; sedež Petrol Geo d.o.o. in opuščeno plinsko vrtino Pg-8, na kateri DEM, Petrol Geo d.o.o., Univerza v Mariboru in GeoZS v okviru projekta Si-Geo-Electricity testirajo pilotno geotermično elektrarno. V nadaljevanju smo si ogledali geotermalne vrtine in sistem kaskadne rabe termalne vode v Termah 3000 Moravske Toplice. Ob prihodu v Ljubljano smo si ogledali še vrtanje geosond za ogrevanje Dijaškega doma na Viču, ki ga izvaja podjetje Vrtine Palir d.o.o.

V četrtek, 6.7.2023, smo imeli terenske vaje na Geološkem zavodu Slovenije, kjer smo prikazali uporabo karotažne opreme, meritve gladine in določanje fizikalno-kemijskih lastnosti podzemne vode, geotermalni in hidrogeološki laboratorij ter opremo za izvajanje testa toplotnega odziva tal (TRT). Gostila nas je tudi Agencija za okolje, kjer so prikazali nacionalno mrežo monitoringa za spremljanje količine in kakovosti podzemne vode.

Projekt INFO-GEOTHERMAL podpira učinkovito kaskadno uporabo geotermalne energije z dostopom do uradnih in javnih informacij. V okviru njegovih aktivnosti se pripravljajo smernice za ustrezen razvoj projektov rabe toplotne in električne energije iz termalne vode, usposablja slovenske strokovnjake in deležnike v Sloveniji in na Islandiji, pripravlja organizirano objavo javnih podatkov o geotermalnem potencialu v Sloveniji ter vzpostavlja prvo slovensko nacionalno geotermalno združenje.

Geothermal-DHC je svetovna raziskovalna mreža za vključitev geotermalne tehnologije v sisteme razogljičenja ogrevanja in ohlajanja. Poleg individualnih študijskih izmenjav omogoča povezovanje študentov in strokovnjakov na delavnicah, tečajih in konferencah ter objavlja dobre prakse in tehnološke smernice za vključitev geotermalne energije v daljinske sisteme.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.