Predavanje Rimska oskrba mest s kamnom

Slovensko geološko društvo vas vabi na predavanje Dr. Bojana Djurića z Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani z naslovom

RIMSKA OSKRBA MEST S KAMNOM – PRIMER COLONIA IULIA EMONA (LJUBLJANA).

Oskrba rimskih mest s kamnom za potrebe gradnje, krašenja in označevanja simbolnih mest je bila v celoti odvisna od geoloških in geografskih danosti vsakega od njih. Pri tem so lokalni in regionalni viri kamna zadovoljevali osnovne potrebe mesta, prestižne kamnine, predvsem barvni marmorji (v kamnoseškem smislu), katerih raba se je izredno povečala v 2. in 3. stoletju, pa so bili del trgovine/transporta na velike razdaljeKarte razprostranjenosti raznovrstnih izdelkov iz različnih kamnin razkrivajo vzorce oskrbe/trgovine, ki gredo od regionalnih preko interprovincialnih do tistih, ki obsegajo celoten imperij.

Prostor med Alpami in Karpati (rimske province Norik, gornja in spodnja Pannonija ter del gornje Mezije) je zaradi svoje geografske zaprtosti proti Sredozemlju ter raznovrstnih geoloških in geografskih kontekstov rimskih mest odličen poligon za študij zakonitosti njihove oskrbe s kamnom. Mesto Emone je v teh vzorcih oskrbe tipično in hkrati specifično.

Predavanje bo v sredo, 15. 11., ob 17. uri na Privozu 11, v predavalnici P-02 Oddelka za geologijo NTF.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.