prof. dr. Mihael Brenčič izvoljen v novega izrednega člana SAZU

Na volilni skupščini Slovenske akademije znanosti in umetnosti 1. junija 2023 je bil prof. dr. Mihael Brenčič izvoljen v novega izrednega člana SAZU v Razredu za naravoslovne vede.

Mihael Brenčič je redni profesor na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer predava predmete s področja hidrogeologije, geologije krasa, zgodovine geologije in uporabne geologije. Leta 2000 je na Univerzi v Ljubljani doktoriral z delom o hidrogeološki analizi velikih kraških izvirov v Sloveniji. Med letoma 1993 in 2008 je kot sodelavec na Geološkem zavodu sodeloval pri številnih uporabnih raziskavah. Raziskovalno se ukvarja z dinamiko podzemnih voda in njihovim varovanjem, hidrogeologijo krasa, statistiko v hidrogeologiji, raziskavami mineralnih voda ter zgodovino geologije. Leta 2001 je za vrhunske raziskovalne dosežke prejel Lipoldovo plaketo, za inženirske dosežke pa leta 2010 nagrado Inženirske zbornice Slovenije. Leta 2021 je izdal obsežno monografijo Dinamika podzemne vode. Prof. Brenčič je aktiven v nacionalnih in mednarodnih strokovnih združenjih, širšo javnost pa z jasnimi razlagami ozavešča o pomenu in značilnostih podzemnih voda.

Novica na strani SAZU: https://www.sazu.si/events/64787b11d1d2e6fd1633f19b

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.