Projekt TEACHER-CE

V okviru projekta TEACHER-CE (Skupna prizadevanja za prilagajanje sistema upravljanja voda podnebnim spremembam v Srednji Evropi) se bomo prihodnji dve leti ukvarjali s poplavami, rabo prostora in z ukrepi za prilagajanje na podnebne spremembe na območju Kamniške Bistrice.

V tem projektu bomo združili rezultate štirih že dokončanih projektov Srednje Evrope s podobnimi tematikami (PROLINE-CE, SUSTREE, RAINMAN, FRAMWAT), v okviru programa Interreg Srednja Evropa. V projektu je združenih 12 projektnih partnerjev iz 8 držav (Slovenija, Nemčija, Avstrija, Poljska, Italija, Slovaška, Češka in Madžarska) iz različnih področij delovanja, kot so upravljanje voda, varstvo okolja, gozdarstvo, kmetijstvo, meteorologija in prostorsko načrtovanje. Vodilni partner je Univerza v Ljubljani, v okviru katere sodelujejo Naravoslovnotehniška fakulteta, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo ter Biotehniška fakulteta.

Cilj projekta je razvoj spletnega orodja za prilagajanje podnebnim spremembam v sektorskih načrtih, kot so upravljanje voda (poplave, suše) in prostorski načrti.

Podnebne spremembe imajo različne vplive na upravljanje voda in z njimi povezane sektorje. Tveganja zaradi ekstremnih padavin in poplav naraščajo, hkrati pa se povečuje tveganje za suše. Slednje ne ogrožajo le kmetijstva, temveč tudi razpoložljivost pitne vode. Vsa ta tveganja pa lahko vplivajo tudi na kakovost voda. Dogodki se pogosto prekrivajo, saj na primer sušo pogosto prekinjajo močni nalivi, ki povzročajo poplave. Kombinacija ekstremnih dogodkov povzroča težave pri vseh vrstah rabe prostora in upravljanju voda, varovanju virov (pitne) vode, upravljanju vodovodnih sistemov in kanalizacij ter v kmetijstvu in gozdarstvu.

Vpleteni štirje projekti so razvili orodja za prilagoditev teh sektorjev na podnebne spremembe in z njimi povezanimi ekstremnimi vremenskimi dogodki. Cilj projekta TEACHER-CE je povezati rezultate teh projektov in najti skupne točke med različnimi pristopi ter s povezovanjem spletnih orodij ustvariti novo, izboljšano in naprednejše orodje, ki bo preizkušeno tudi na območju porečja Kamniške Bistrice v občinah Kamnik, Cerklje in Komenda.

 

Več o projektu: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/TEACHER-CE.html

In: https://www.facebook.com/teacherce2020/

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.