Prve docentke Univerze v Ljubljani

Ljudmila Dolar Mantuani (1906-1988) je bila prva doktorica geoloških znanosti na univerzi v Ljubljani. Bila pa je tudi prva visokošolska učiteljica s področja naravoslovja in tehnike ter s področja montanističnih znanosti, ki je predavala na ljubljanski univerzi. Do svojega odhoda v tujino se je ukvarjala s petrologijo in mineralogijo, po drugi svetovni vojni pa se je v Kanadi postopoma uveljavila kot ena največjih strokovnjakinj za mineralogijo betonov na svetu. Imela je pestro in zanimivo kariero, ki ni pomembna le zaradi znanstvenih dosežkov, temveč tudi zaradi tega, ker je v Sloveniji orala ledino na področju uveljavljanja žensk v znanosti.

Geologi vse premalo poznamo in cenimo njeno delo. Zato vas vabimo, da se v prihodnjem tednu udeležite konference na daljavo »Prve docentke na Univerzi v Ljubljani«, ki ga v okviru Evropske noči raziskovalcev, projekta Humanistika, to si ti, organizira Filozofska fakulteta. Na dogodku bodo gostje predstavili prve docentke Univerze v Ljubljani, ki so v drugi polovici 20. stoletja pomembno sooblikovale slovensko znanost in utrle pot poznejšim znanstvenicam. Ta pot za ženske v znanosti na Slovenskem še zdaleč ni bila lahka, bila je polna preprek in izzivov. Na okrogli mizi pa bo tekla beseda tudi o tem, kakšne so možnosti za uveljavljanje žensk v znanosti danes.

Dogodek bo potekal 18. novembra 2020 s pričetkom ob 11:30 na spodnji povezavi. Izr. prof. dr. Mihael Brenčič iz Oddelka za geologijo bo v okviru konference predstavil dr. Ljudmilo Dolar Mantuani.

Vabljeni!

https://uni-lj-si.zoom.us/j/94330160336?pwd=MnhYL0VkazNsTmFnUW0wdDllZldtdz09
Meeting ID: 943 3016 0336
Passcode: 395120

Vir fotografije: Wikipedia

Prve docentke Univerze v Ljubljani
Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.