Terenske vaje iz geologije Slovenije

Med 24. in 28. majem so 3. letniki v okviru predmeta Geologija Slovenije obiskali velik del naše domovine. V ponedeljek so spoznavali značilnosti Dinaridov, kamnine Dinarske karbonatne platforme (jih v kamnolomu Lipica II opazovali od znotraj) in njihovo narivno zgradbo, kjer je vreme žal pokvarilo čudovite razglede na Nanos in Trnovski gozd. Po dolini Soče so opazovali progradacijo flišev, dan pa so zaključili v Tolminskih koritih, zelo blizu meje z Južnimi Alpami.

Tema torkovega dne je bila narivna zgradba Južnih Alp ter značilnosti kamnin Slovenskega bazena in Julijske karbonatne platforme (za razgled smo si pomagali s fotografijo). Dan so zaključili v Blejskem bazenu, kjer so nekoliko drugačne kamninske razvoje opazovali v Blejskem vintgarju in za konec v deževnem razgledu z Ojstrice.

Sreda je že na prvi točki postregla s čudovitim razgledom na dolino Save z razgledišča v Tunjiškem gričevju, najzahodnejšem zalivu Paratetide. Opazovali so značilnosti Savskega preloma, ki Južne Alpe razdeli na dva dela. V Savinjski dolini so si ogledali izdanke smrekovškega vulkanizma in znotraj njih zanimiv žveplen izvir. Konec dneva so zaključili nad Velenjem v coni Periadriatskega prelomnega sistema in si severno od njega ogledali tudi kamnine deltnih sistemov Slovenjgraškega bazena.

V četrtek je bilo v deželi preko Mure (nekdanje Paratetide) cilj najti izdanke kamnin. V okolici Dobrovnika brez vrtanja ne bo nič, lahko pa z malce bolj globoko vrtino naletiš na vročo vodo in če imaš dovolj domišljije narediš tropski vrt. Po izdanke pa je potrebno na sever, na Goričko. Na Sotinskem hribu dobimo celo metamorfne kamnine kot ostanke Vzhodnih Alp, v okolici Gradu kamninske ostanke najmlajšega vulkanskega delovanja v Sloveniji, pri Koštanovcih pa so si študenti ogledali prave umetnine v sedimentih prodne jame.

Kako zares nagubane so Posavske gube so si študenti ogledali v petek. Skoraj prehodili so Planinsko sinklinalo – vse od čarovnice pod Rudnico do Plohovega brega (vmes seveda postanek za čokolado). In ker se profil na vrhu hriba zaključi v sarmatiju, so panonijske in pontijske peske občudovali na Bizeljskem, že tradicionalno v repnici. Seveda brez kulinaričnega zaključka ne gre.

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.