Uspešno izpeljana zaključna konferenca projekta TEACHER-CE

2.2.2022 je potekala zaključna konferenca projekta TEACHER-CE (Skupna prizadevanja za prilagajanje sistema upravljanja voda podnebnim spremembam v Srednji Evropi) v katerem je bila poleg enajstih projektnih partnerjev iz osmih držav, kot vodilni partner vključena tudi Univerza v Ljubljani, v okviru katere sodelujejo Naravoslovnotehniška fakulteta, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo ter Biotehniška fakulteta. Dvoletni projekt je bil financiran v okviru programa Interreg Srednja Evropa (CE) in je sofinanciran s strani Evropske unije.

Konferenca je zaradi trenutnih epidemioloških razmer ter ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19 v celoti potekala preko spleta. Na začetku konference smo lahko dobili vpogled v izzive varovanja pitne vode, nato smo predstavili rezultate projekta, v popoldanskem času pa se je odvijala zanimiva panelna razprava na temo poplav, suš, upravljanja voda in prilagajanju podnebnim spremembam. Z vsemi naštetimi tematikami smo se ukvarjali v okviru projekta TEACHER-CE.

Projekt TEACHER-CE temelji na predhodno financiranih projektih s strani EU (PROLINE-CE, FramWat, RAINMAN, SUSTREE). Na podlagi rezultatov naštetih projektov ter bogatih znanstvenih izkušnjah partnerjev, smo uspešno razvili glavne rezultate projekta. Glavni cilj projekta je orodje CC-ARP-CE (na voljo na: http://teacher.apps.vokas.si), ki se osredotoča na prilagajanje upravljanja voda podnebnim spremembam in preprečevanju tveganj poplav/intenzivnih padavin/suše, z različnimi ukrepi zadrževanje voda in varovanje virov pitne vode s trajnostnim upravljanjem rabe prostora. To inovativno spletno orodje za prilagajanje podnebnim spremembam in preprečevanje tveganj je bilo preizkušeno na devetih pilotnih območjih v različnih državah. Poleg tega smo ovrednotili obstoječe pravni dokumente o upravljanju voda in prilagajanju podnebnim spremembam v vsaki sodelujoči državi in na ravni EU. Na podlagi teh rezultatov je bila razvita celostna in skupna strategija za promocijo in spodbujanje sprejetja tega inovativnega spletnega orodja TEACHER-CE za uporabo s strani odločevalcev na področju načrtovanja upravljanja voda.

Vse predstavitve iz zaključne konference in več informacij o projektu TEACHER-CE je na voljo na: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/TEACHER-CE.html

 

Skip to content

Ooops...

Uporabljate zastarelo / nepodprto različico brskalnika.
Za najboljšo uporabniško izkušnjo, prosimo nadgradite svoj brskalnik ali uporabite alternativne možnosti kot na primer Mozilla Firefox ali Google Chrome.